Честит празник, студенти!

За поколения български студенти този ден е еуфоричен – това е Студентският празник 8-и декември и така е вече десетилетия.

Студентският празник се чества официално от 1903 година, когато се е отбелязал 15-годишният юбилей на Софийския университет и датата става празник на всички студенти в България.

През 1905 г. в Правилника на Висшето училище, което тогава вече се нарича  Софийски университет „Св. Климент Охридски“, за пръв път е записан текстът, че 25 ноември е патронен празник на университета.

От 1916 г. в резултат на официалното въвеждане на Григорианския календар в България годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември.

Така с годините най-старото и престижно висше училище в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 г. и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност.

През 1962 г. празникът на висшето училище на 8 декември отново е възстановен. След 1968 г., когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на Св. Климент Охридски отново става 25 ноември.

Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на 8 декември и определя за свой официален празник 25 ноември – денят на патрона на университета – Св. Климент – архиепископ Охридски.

8-и декември по света се свързва и със смъртта на Джон Ленън.

На 8 декември 1980 година Марк Дейвид Чапман убива основателя на Бийтълс Джон Ленън, но Let it be, и не само тя, продължават да бъдат обичани песни по цял свят.

Тази дата е особено знаменателна с тази тъжна годишнина, но е и повод не само младите да имат смелостта и куража да бъдат бунтари в един не толкова демократичен и справедлив свят.

Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г.

По традиция много от празнуващите ще отбележат деня с купони в заведения, като част тях ще се отправят към курорти и различни населени места в страната.

 

Подобни статии

Top