Честит празник, учители!

Светът отбелязва Международния ден на учителя.

Идеята за празника се ражда през 1966 г., когато в Париж се провежда междуправителствена конференция за статута на учителите, на която е подписан документът „Препоръки, засягащи статуса на учителя“.

Тя е реализирана едва през 1994 г., по инициатива на ЮНЕСКО. Тогава за първи път 5 октомври се чества като ден на учителите. Към момента празникът се отбелязва в над 100 държави на планетата.

България официално приема празника през 2006 година.

Този ден е повод за равносметка за това, което е свършено, възможност да се търсят и намерят отговори на глобални въпроси, свързани с учителската професия и тяхната мисия в живота на всеки. Липсата на уважение към учителския труд, ниското заплащане, остарялата и недостатъчна база в училищата демотивират преподавателите.

От една страна – застаряването на професията, от друга – финансовата нестабилност и невъзможност да се издържат от своя труд, добрите професионалисти губят своята мотивация и напускат училището. Като добавим, че заплащането не е винаги основната мотивация, защото учителят се нуждае и от признание и уважение към положения от него труд, имаме много поводи за размисъл в този ден. Всички сме длъжници на този, който ни е научил да пишем и смятаме, да мислим и правим избор, който ни е дал посоката, която да следваме.

Подобни статии

Top