Честит рожден ден на легендата Христо Бонев (ВИДЕО)

Почетният президент на Локомотив (Пловдив) празнува днес своя 72-ри рожден ден

Почетният президент на Локомотив (Пловдив) Христо Бонев празнува днес своя 72-ри рожден ден. Един човек, една легенда, която е доказала с игра и поведение какво значи Локомотив. Ръководството на клуба, служители, футболисти и спортно-технически щаб честитиха рождения ден на един от най-големите футболисти за всички времена на България.

„Пожелаваме на Христо Бонев много здраве, щастие и още дълги години да сме заедно в името на черно-бялата идея!“

Легендата на България и Локомотив (Пловдив) Христо Бонев е роден на 3 февруари 1947 г. в Пловдив. Записва 426 мача с екипа на Локомотив, в които отбелязва 185 гола. Той става вицешампион с родния си клуб през 1973 г. и бронзов медалист през 1969 и 1974 г.

Носител е на Купата на Съветската армия (1983). Става три пъти Футболист на годината в България – (1969, 1972, 1973). Носител е на купата по спортсменство (1976).

С националния отбор на страната Христо Бонев записва 98 мача (2-ро място във вечната ранглиста) и 47 гола (2-ро място във вечната ранглиста). Излиза 42 пъти с капитанската лента (1-во място във вечната ранглиста).

Бенефисът на Бонев е на 16 септември 1984 г. в Пловдив, когато идват редица звезди като Боби Мур, Волфганг Оверат, Ян Томашевски, Зигфрид Шолтишик, Ференц Бене, а треньори са Щефан Ковач и Райко Митич.

Преди време заслужено бе обявен за Футболист №1 на Пловдив за ХХ век.

Като треньор Христо Бонев е водил отборите на България, Локомотив (Пловдив), Локомотив (София), Панатинайкос, Апоел Никозия и др.

През 2007-а година е награден с орден „Стара планина първа степен“ от президента Георги Първанов за изключителния му принос за развитието на физическото възпитание и спорта.

Подобни статии

Top