Честит Тодоровден! 130 000 българи празнуват днес

На този ден Православната църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон

Тодоровден или т.н. Конски Великден е. Празникът, наречен още Тодорица или Тудорица, се отбелязва в съботния ден от първата седмица на Великия пост.

На този ден (както и на 17 февруари) Православната църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Почитта към него е засвидетелствана още в ранните векове. По време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник (332 – 363) действал за връщането на езичеството. Той знаел, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост и затова решил да се подиграе с тях, заставяйки ги да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните – макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни.

Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито. Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

По данни на НСИ Тодоровден празнуват близо 130 000 души с имена Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна, Тея, Теа. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и надбягвания с коне – кушии. Оттук и названието Конски Великден.

Миналата година Тодоровден бе на 16 март, догодина ще е на 20 март.

Подобни статии

Top