Честит юбилей на великата Стефка Костадинова! (ВИДЕО)

Световната рекордьорка и президент на БОК празнува 55-годишнина в тесен семеен кръг

Президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова празнува 55-годишен юбилей днес. Великата пловдивчанка остава завинаги в историята на световния спорт със световния си рекорд в скока на височина от 209 см на СП в Рим през 1987 година, който не е подобрен и до ден днешен.

Стефка Костадинова започва пътя си в спорта в пловдивското Спортно училище с гимнастика и плуване.В 7-ми клас вече е „майстор на спорта“, а в 10-и клас скача 190 см. Първият си скок над 2 метра прави на 25 август 1984 г. в София.

Българката е носителка на две световни титли на открито, на 5 световни титли в зала, на една европейска титла на открито и четири в зала. Олимпийски шампион от Атланта 1996 и сребърна медалистка от Сеул 1988. Победителка във финала на Световната купа в Канбера през 1985 г.

Стефка Костадинова е Носителка на орден „Стара планина“, I степен, Почетен гражданин на Пловдив, 4 пъти Спортист №1 на България, 5 пъти Спортист №1 на Балканите, приета е в „Залата на славата на световната атлетика“ през 2012 г.

Стефка Костадинова ще отпразнува рождения си ден вкъщи, като тя спазва стриктно разпоредбите на Националния оперативен щаб и рядко излиза навън. Компания ще й правят най-близките – съпругът Николай Попвасилев и синът им Николай.

Най-голямото нейно желание, вместо подарък, е ситуацията в света бързо да се нормализира и спортът да се върне в живота на хората.

Подобни статии

Top