Честита Баба Марта!

1 март за всички българи е сакрален ден, в който доброто побеждава над злото, а пролетта побеждава над зимата.

Днес е време за много положителни емоции и усмивки.

Мартеницата и днес ще украси ръката, шията или ревера на всеки един от нас. По традиция тя се изработва от усукани бели и червени памучни или вълнени конци. Конците, участващи в направата на мартеницата, се усукват задължително наляво.

Според предание, дошло от древността, мартеницата носи здраве, щастие и дълголетие. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче или се поставят под голям камък.

След девет дни се проверява под камъка какви животинки са се събрали. Колкото са повече, толкова повече ще са придобивките през годината. Други хвърлят мартеничката в реката, за да им върви по вода.

В народната представа на българите Баба Марта е жена. Тя е с променлив характер и затова и времето през месеца е променливо. Когато Баба Марта е ядосана времето е студено, а когато се смее – топло и ласкаво. Затова често наричат март – женски месец.

Екипът на DCNEWS честити Баба Марта на всички! Вържете си мартеничка, закичете близките и приятелите си, пожелайте им да са бели и червени, румени и засмени и най-вече – да са здрави и дълголетни!

Подобни статии

Top