Почитаме Божия пратеник, съобщил на Дева Мария благата вест за раждането на Спасителя

Православната църква отбелязва Събор на Св. Арахангел Гавриил.

Този празник е в чест на св. архангел Гавриил – Божия пратеник, съобщил благата вест за раждането на Спасителя на Дева Мария и известил на св.пр. Захарий за раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Исус Христос.

Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. – „сила Божия“) е един от седемте архангели, т.е. „ангелоначалници“, представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията – Христос.

Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести за Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос.

В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

В българското изкуство едно от най-оригиналните и известни изображение на архангел Гавраил е това на майстор-зографа, който е изписал стенописите в Боянската църква.

Денят на Свети Архангел Гавраил се превръща в един от най-великите християнски празници. Той е продължение на Благовещение, което превръща деня в един от най-приятните и важни в историята.

Имен ден на 26 март празнуват Гавраил, Гаврил, Габриел, Габи, Габриела.

Подобни статии

Top