Честото гостуване при баба вреди на детето

Не е тайна, че възрастните проявяват любовта към внуците си с големи порции сладки изкушения

Това води до наднормено тегло и кариеси, както и до заболявания, които започват с тези хранителни злоупотреби, съобщава The Daily Mail, цитиран от noviteroditeli.bg

Британски учени от университета в Глазгоу анализирали данни от 56 предишни проучвания за влиянието на бабите и дядовците върху здравето на внуците. Изследването обхванало 18 страни на света. Били подбрани такива баби и дядовци, които живеели отделно от младото семейство със здрави деца, които често им отивали на гости.

Така учените стигнали до извода, че тези чести визити оказват негативен ефект на здравето на децата, който се проявява сравнително бързо, тъй като малчуганите получават прекалено много сладки храни и се движат малко.

В проучването взели участие над 15 хиляди деца на възраст от 9 до 11 години. При тези, които често гостували на бабите си по майчина линия, рискът от напълняване бил 20% по-висок, в сравнение с останалите.

Според изследователите това се дължи на факта, че възрастното поколение подценява рисковете и изразява любовта си към децата като им дава „вкусни“ храни – прекалено сладко и мазно. Като самите те не отричат, че дават тези храни, за да възнаградят внуците си за добро поведение или добър успех. И използват храната като оръжие за емоционално въздействие.

„Нашите съвети са насочени основно към родителите как да хранят правилно и здравословно децата. Явно трябва да изместим фокуса към възрастното поколение и да го насочим и към бабите и дядовците“, казва в интервю Стефани Чемберс, ръководител на проучването.

Подобни статии

Top