Честваме 85 години Милчо Левиев с концерт "Соната 57" в Пловдив - DC news

Честваме 85 години Милчо Левиев с концерт „Соната 57“ в Пловдив

Проектът СОНАТА 57 е плод на дългогодишен труд на маестрото и неговия огромен международен екип

В партньорство с екипа на Опера Пловдив и Фондация  2019, през настоящата 2022г. отбелязваме 85 години от рождението на нашия патрон Милчо Исаков Левиев.

Основна линия в многопластовата дейност на екипа на СКО М.ЛЕВИЕВ е насочена към задълбочено обследване, изучаване и популяризиране на креатива на маестро Милчо Левиев, мултиплициран в редица успешно реализирани от него проекти през годините, белязани с безброй гениални колаборации с артисти от целия свят.

Проектът СОНАТА 57 е плод на дългогодишен труд на маестрото и неговия огромен международен екип. В рамките на тази година, той ще бъде представен на три ключови сцени –  Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив, зала България София и Мegaro Theatre Thessaloniki.

Първият концерт ще се състои на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ на  15 юни от 20.30 ч., заедно с оркестъра на Държавна Опера – Пловдив с диригент Константин Добройков и с участници: Вики Алмазиду, Теодосий Спасов, Владко Стефановски, Петър Салчев, Антони Дончев – квартет, Братя Владигерови!

С О Н А Т А   57

Реверанс към големите в музиката! Така може да се окачестви една от последните творчески идеи на композитора Милчо Левиев, породила създаването на оригинални аранжименти за глас и камерни инструментални формации върху теми от емблематични произведения на Барток, Шопен, Владигеров, Равел, Вила-Лобос, Чайковски, Равел, Рахманинов…

Всъщност идеята му, реализирана посмъртно в албума „Соната 57“, не е неочаквана. Помним: той обичаше да напомня, че музиката произлиза от музика. Думите му все намекваха, донякъде и шеговито, за онзи особен аспект на диалогизма в музиката, за онзи нестихващ разговор с минали музикални събития, втъкан в природата на свободната музика. Намекваха и за превръщането на „позната музика“ в ново произведение, което, поне в джаза, често е израз на креативно съавторство. Вярно, съавторството в случая, осъществено с помощта на виртуалната комуникация, носи необичайни перспективи. Отделните партии на пиесите в албума, „подадени“ приживе от Маестрото, са дело на повече от 40 бележити артисти, все негови приятели и съмишленици, пребиваващи в различни точки на света, белязали с таланта си завинаги съвременната музика. Финалната работа върху техните записи е осъществена в Пловдив от екип на Валери Костов. А обединяващия акцент в пиесите – гласът на Вики Алмазиду – сякаш допълва и вдъхва нов живот в ярките ни спомени за космополитния дух на музиканта и човека Милчо Левиев.

Проектът е част от програма „Наследство“ на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“!

Участници:  Антони Дончев – квинтет, Оркестърът на Опера Пловдив с диригент К. Добройков, Валери Костов – аранжор, В. Алмазиду – Гърция, Т. Спасов, Г. Ферис – Франция, Д. Линкс – Съединени щати, Йо. Корцоглу–Гърция, В. Стефановски, С. Лацияс – Гърция, П. Салчев, Т. Бакърджиев.

Подобни статии

Top