Честваме чудотворната икона „Златна ябълка“, празнува се за здраве и сдобиване с рожба

Празникът е посветен на чудотворната икона в едноименния храм в квартал Горни Воден в Асеновград

Православната църква отбелязва днес Акатистова събота. Днес се празнува и празникът на чудотворната икона на Св. Богородица „Златна ябълка“.

Празникът, който е посветен на чудотворната икона в едноименния храм в асеновградския квартал Горни Воден, доскоро бе считан за местен, но от няколко години църквата го обяви за национален в православния си календар. Той е много обичан и почитан не само от местните миряни, но и от вярващите в цялата страна.

Празникът наречен Златна ябълка се чества на петата събота от Великия пост.

И тази година, предвид препоръките на властите във връзка с коронавируса, преспиването в храма срещу празника няма да бъде възможно, предупреждават от църквата „Успение Богородично“ в кв. Горни Воден в Асеновград.

От 9:00 часа ще се отслужи Архиерейска Света литургия. Богослуженията ще се възглавят от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай.

Празникът Златна ябълка е посветен на Света Богородица като пазителка на майчинството.

Божията Майка “Златна ябълка“ е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните съпрузи. Именно и затова бъдещите родилки носят хлебни питки, които след богослужението раздават на миряните в храма, а иконата украсяват с цветя и ябълки.

Чудотворната икона на Божията майка се пази в църквата „Успение Богородично“ от 17 век. Иконата е рисувана с темпер върху дърво от неизвестен автор през 16 век и е със сребърен обков, който тежи 2 кг. Заради характерните колан и три златни ябълки, изписани в изображението, светинята е популярна и като „Златната ябълка“.

Желаещите да посетят храма миряни са добре дошли при стриктно спазване на всички противоепидемиологични мерки – спазване на дистанция и задължително носене на маски.

Подобни статии

Top