Честваме един защитник от болести, не подхващайте работа! Ето кой има имен ден

Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден.

17 януари в църковния календар е посветен на на Преподобни Антоний Велики.

Народът отбелязва Антоновден – имен ден на всички с имена: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

Преподобни Антоний Велики прекарал 20 години в пълно усамотение в пустинята. Живял е до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила.

Година преди смъртта си участвал в борбата на Църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил.

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана „за белята, за лелята“, както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

Според една народна легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова имените им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

 

Подобни статии

Top