Честваме празника Живоприемни източник. Ето кои са имениците

Празникът Живоприемни източник,

или по-точно Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник, се отбелязва на Светли петък -­ първия петък след Възкресение Христово. Свързан е с обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград, и се нарича „Живоприемен източник“, или още „Балъклъ“. Празникът обаче има своята предистория, свързана с чудо, извършено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 г. храм „Живоприемен източник“.

Преди още да възлезе на императорския престол, бъдещият василевс Лъв I, наричан Макелий, разхождайки се по това място, видял един заблудил се слепец да броди из гъсталака. Слепецът помолил младия Лъв да му намери вода, за да утоли жаждата, която изпитвал, и той навлязъл в гъстата гора, търсил тук и там вода и като не намерил, върнал се опечален. Тогава чул женски глас: „Не трябваше, Лъве, толкова да се трудиш да търсиш вода, понеже водата е наблизо“. Ободрен от гласа, Лъв подновил търсенето, но отново безрезултатно. Гласът пак го подканил: „Императоре Лъве, влез по-навътре в гъстата гора и ще намериш локва; ще вземеш с шепа от мътната вода и ще утолиш жаждата на слепеца; ще намажеш с калчица слепите му очи и веднага ще познаеш коя съм, понеже отдавна съм на това място“.

Така и станало.

Изпълнило се не само чудното проглеждане на слепеца, но не след дълго време Лъв станал и император. Този добър и смирен човек, известен със своята нравственост и милосърдие, още тогава разпознал в гласа и чудото с изцелението Майката Божия. След като се изпълнило пророчеството за неговото възкачване на императорския византийски престол, на мястото, от което почерпил водата, построил великолепен храм. В него ставали най-различни чудеса.

Сред онези, които тук изпитали помощта на Божията Майка, били и самият император Лъв Мъдри, който страдал от камъни в бъбреците, съпругата му Теофана и брат му Стефан, страдащ от охтика (туберкулоза). Също и светите патриарси Йоан Йерусалимски Милостиви и Тарасий Цариградски.

На този ден е храмовият празник на църквата „Св. Петка Стара“

Празникът Живоприемни  източник е храмов за пловдивската църква „Св. преп. Параскева Петка“, по-известна като „Св. Петка Стара“, която се намира на тепето – над Понеделник пазара. От 9.00 ч. в храма,   Знеполският епископ Арсений ще отслужи архиерейска света Литургия.

На празника Живоприемни източник имен ден празнуват Жива, Живка, Живко, Жишо, Зоя.

Подобни статии

Top