Шекспир на 32 езика в Малката базилика

Проявата е по повод Международния ден на майчиния език

Международният ден на майчиния език, обявен от Генералната конференция на ЮНЕСКО на 17 ноември 1999 г., се отбелязва ежегодно от 2000 година насам с  цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие. Тази дата е избрана в памет на събитието 21 февруари, 1952 г., когато в Дака, столицата на днешен Бангладеш, от куршумите на полицейски служители са били убити студенти – участници в демонстрация за защита на родния си език, бенгалски, който те са поискали да се признае за официален език на страната.

Днес в света се говори на повече от 6000 езика. 2500 от тях са застрашени от изчезване, като 33 са европейски. Това мотивира екипа на Българско-турския литературен клуб да отбележи 20-годишнината от решението на ЮНЕСКО и да организира събитие, което да събере различните общности, които живеят в града под тепетата.

Това е денят, в който цял свят отбелязва Деня на майчиния език за 20-та поредна година.

Международният ден на майчиния език в Пловдив ще се проведе днес – 21 февруари 2019 г., четвъртък, от 18:00 ч. в Малката Базилика на бул. „Княгиня Мария Луиза“.

Освен  представители на етносите – арменци, евреи, турци и роми, в празника ще се включат и чуждестранни студенти от всички краища на света, които учат в пловдивски висши училища, както и сдруженията на живеещите тук руснаци, украинци, италианци.

Цитат от популярно класическо произведение на световноизвестен автор и поздрав към културната столица на Европа – Пловдив 2019, ще прозвучат на 32 езика пред публика в Малката Базилика.

Участниците ще подготвят типична за своята държава кратка презентация – песен, танц, поезия, обичай, ритуал. На финала всички заедно отправят послание за Деня на майчиния език. За всички са предвидени грамоти за участие.

1 2

Подобни статии

Top