Четете ли? Днес е Световният ден на книгата!

Днес отбелязваме Световният ден на книгата и авторското право.

Той е определен за честване от ЮНЕСКО. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е отбелязан за първи път през 1995 г.

23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали  Сервантес,  Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Жозеп Пла и Мануел Валехо.

Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

Затова днес подарете книга на някого, купете за вас или просто разгърнете някоя от вашата домашна библиотека! Прочетете няколко изречения и се потопете в атмосферата, създадена от автора!

Защото книгата е нашият прозорец към света!

Подобни статии

Top