Четири български учебни заведения получиха в Пловдив Европейската награда за иновативно обучение - DC news

Четири български учебни заведения получиха в Пловдив Европейската награда за иновативно обучение

Европейската награда за иновативно обучение е инициатива на Европейската комисия в областта на училищното образование

Четири български учебни заведения бяха отличени с тазгодишната Европейска награда за иновативно обучение.  Това са ОДЗ 12 “Радост” – Бургас, ОУ “Христо Смирненски” – Хасково, ПГ “Проф. д-р Асен Златаров” – Видин и ПГ по химични технологии и биотехнологии “Мария Кюри” от Разград.

Церемонията, която се организира от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) към Министерството на науката и образованието, се състоя в Пловдив. Гости на форума бяха заместник областният управител на Пловдив Даниела Николова и началникът на РУО – Пловдив Антоанета Пакова.

„Мария Габриел споделя, че „Еразъм +“ е европейска история на успеха.  За мен програмата е символ на новаторството. Над 540 училища в България са иновативни, а Пловдивска област, заедно със Софийска и Бургаска са сред лидери“, заяви при откриването Даниела Николова. По думите й програмата не само цели признание на труда на учителите – днешните будители, не само привлича млади и интелигентни хора в професията, но дава възможност за изграждане на модерни училища, в които учениците да подобряват образователните си резултати, мотивацията си за учене, участието си в училищния живот и да развият креативното си мислене, различни компетентности и емоционалната  интелигентност.

Изпълнителният директор на ЦРЧР Михаил Балабанов съобщи, че общо 33 учебни заведения са били номинирани в тазгодишното издание като четири от тях са наградени. “На европейско ниво са отличени 98 проекта от 29 страни. Другата седмица в Брюксел всички те ще бъдат отличени на официална церемония”, допълни Балабанов.

“Четене без граници” – проектът на ОУ “Христо Смирненски” – Хасково, е един от отличените тази година. Той е с продължителност 24 месеца и в него са включени ученици на възраст от 6 до 14 години. От училището разказаха, че с преподаватели от 9 европейски държави са обединили своите усилия, за да вдъхнат любов към четенето на своите ученици. Работата по проекта включва не само децата, но и техните родители и учители.

Награденият проект на ПГ “Проф. Д-р Асен Златаров” от Видин търси и намира връзките между отделните предмети. Заедно с колеги от седем държави преподаватели от гимназията са изработили методология, която помага на учителите да обясняват по достъпен начин научните понятия. Документът е качен на сайта GoScience. Директорът на училището Мариета Георгиева сподели, че четене с разбиране е трудност, пред която се изправят не само децата у нас. Затова целта на международния екип е била с различни методи да се преодолява този дефицит.

В ПГ по химични технологии и биотехнологии “Мария Кюри” практикуват изнесено обучение във фирми, което дисциплинира учениците и ги прави по-отговорни. Помага им да научат повече за професията.  По проект на „Еразъм+“ децата са посетили Италия, където са разбрали как знанието на чужд език им помага. Гимназията е застъпила обучение, при което една тема (водата, въздухът) се разглежда едновременно по различни учебни предмети – биология, химия, физика.

Европейската награда за иновативно обучение е инициатива на Европейската комисия в областта на училищното образование, която се провежда под егидата на българския комисар Мария Габриел от 2021 г. насам.

Подобни статии

Top