Четири частни галерии и ОИ „Старинен Пловдив“ подписаха Споразумение за сътрудничество

Подобно споразумение – между частни галерии и общинска структура, се подписва за първи път в България

За първи път в България, днес в Пловдив бе подписано „Споразумение за сътрудничество“ между четири частни галерии и общинска структура в областта на културата и туризма. Споразумението е естествено продължение на установеното отлично партньорство и взаимноизгодно сътрудничество между четирите галерии и ОИ „Старинен Пловдив“, на чиято територия се намират обектите.

Подписването се случи символно точно на датата 12 януари – денят, в който през 2019 г. над 50 хиляди души от Пловдив, страната и чужбина #ЗАЕДНО дадоха началото на най-вълнуващата година – годината на Пловдив като Европейска столица на културата. Слоганът #ЗАЕДНО е основна цел и мотив за регламентиране на ангажиментите и отношенията, които „страните поемат във връзка с осъществяваните от тях дейности, организирани в стопанисваните и управлявани обекти, с цел развитие и популяризиране на богатото културно наследство, както и при реализиране на общи проекти и инициативи в сферата на културата и туризма, на територията на АИР „Старинен Пловдив“, записани в споразумението“.

В заседателната зала на Община Пловдив, в присъствието на кмета на града Здравко Димитров и заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, под документа своите подписи положиха Елена Кантарева- Дечева – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“, Димитър Георгиев – собственик на Музейна галерия „Димитър Георгиев“, Димитър Инджов – собственик на галерия „Инджов“, Анна Джуркова – собственик на галерия „Джуркови“ и Стефан Малецов – собственик на Арт галерия – музей „Филипополис“.

„Пловдив се е славил с отношението си към културата и така ще е винаги“, каза кметът Здравко Димитров. „Благодаря на галеристите, защото отделят свои средства и време, за да събират изкуство, а пловдивчани и туристи да му се радват и да виждат доброто в изкуството, което няма граници. Нека децата да продължат да виждат това. Пожелавам 2022 година да бъде също толкова успешна за културата и изкуството, каквато бе 2021 година”, каза още кметът Здравко Димитров.

Зам.-кметът Пламен Панов подчерта, че днешното споразумение е еманация на „#ЗАЕДНО“ и е радостен от факта, че три години след Европейска столица на културата „слоганът” е жив.

„Културните институти, заедно оформят културната ни програма. Те са част от богатството и туристическия потенциал на Пловдив, затова си подаваме ръка, за да популяризираме туристическия продукт на града“, каза Пламен Панов.

Параметри на споразумението

Той посочи някои от параметрите на това споразумение, като уточни, че то е реципрочно и Старинен Пловдив, заедно с частните галерии ще създаде чисто нов културен маршрут.  Сътрудничеството по това споразумение е за срок от две години и не включва финансови ангажименти. То регламентира задълбочаване на партньорствата в областта на културата и туризма; разширяване на възможностите за представяне на конкретни културни събития и тяхното популяризиране; подкрепа за създаването на качествено културно съдържание и атрактивен туристически продукт;  организиране на съвместни културни събития и разработване на туристически турове/беседи, свързани с дейността на страните.

1 2

Подобни статии

Top