Четиримата, задържани по схемата за пране на пари от „Кепитъл консултинг“, остават зад решетките

Апелативните магистрати не пожалиха шефа на софийската кантора и съучастниците му

Пловдивският апелативен съд остави зад решетките първите четирима  от общо седмината, задържани в рамките на разследването за пране на пари, ръководено от софийската фирма „Кепитъл консултинг“ ЕООД. Магистратите потвърдиха наложената от Окръжния съд постоянна мярка „задържане под стража“ за 33-годишния бивш собственик и настоящ управител на фирмата – ямболията Стоян Тонев, служителят на ДАНС Борис Шуманов, Цветан Стефанов и Денис Керим.

Тонев е обвинен в изнудване и подбудителство на служителя на ДАНС Борис Шуманов да наруши служебните си задължения и да предостави лични данни на изнудваните лица, както и на роми, за да бъдат проучени дали са подходящи за регистриране на фиктивни фирми. Пред медиите преди седмица окръжният прокурор Румен попов съобщи, че чрез тези фирми са се източвали пари към офшорки в чужбина от чужди граждани. Служителят на ДАНС пък е обвинен в предоставяне на тези лични данни и нарушаване на служебните си задължения. Другите двама – Цветан Стефанов и Денис Керим, са с обвинения за отвличане и противозаконно лишаване от свобода на 86-годишната ромка Албена Борисова от дома й във Войводиново, с цел да бъде изнуден сина й Христо Петров, да върне изтеглените от него пари от сметката на подобна фиктивна фирма.

Пловдивски прокурори разбиха мащабна схема за пране на пари, ръководена от софийска кантора

Припомняме, че четиримата бяха арестувани, след като един от изнудваните – Костадин Танев, се оплакал заради изнудване, тъй като „ощипали“ заедно Петров с 37 хил. евро софийската фирма. Според разследващите, за да го мотивират да си плати, изнудвачите поръчали да бъде подпалено помещение на бул. „Дунав“, негова собственост, взето под наем от фирма, която търгува със скъпи моторни масла.  Впоследствие бяха задържани още трима от извършителите на отвличането на възрастната жена – Иван Високалийски, Иван Крийчев и Росен Румененко.

Оставиха в ареста тримата, арестувани по схемата за пране на пари от „Кепитъл консултинг“

1 2 3

Подобни статии

Top