Числото 13 не бе фатално за тайланските футболисти и треньор

Всички бяха извадени живи от подводната пещера след 17-дневни усилия, силата на любовта победи

Числото 13 не се оказа фатално за 12-те малки футболисти и техния треньор, които в продължение на 17 дни бяха блокирани в подводната пещера Tham Luang. Спасителната операция, в която се включиха специалисти водолази, морски тюлени и дори частният космически изследовател Илън Мъск, който подари на Тайланд своята миниподводница, а Лионел Меси изпрати своите молитви до тях.

Спасителната операция продължи 3 дни, като командосът Семан Кунан загина, след като още в началото се гмурна да доставя кислород на пленените в пещерата малки футболисти. В същото време родителите получаваха специални писма от децата си, които водолазите им предаваха. В района пред пещерата пък молитвите си към Буда отправяха съучениците и приятелите на малките футболисти.

„Операцията по спасяването на 12-те деца и техният треньор е закрита“, обяви снощи ръководителят на мисията Наронгсак Осотанакорн, ексгубернатор на Чанг Рай. Думите му бяха посрещнати с нескрита радост и бурни аплодисменти от присъстващите.

На пресконференция в щаба на мисията той обяви, че от пещерата са изведени последните петима от отбора, както и лекарят и тримата морски водолази, които са останали с тях от момента в който бяха открити.

Наронгсак Осотанакорн съобщи, че във вчерашната операция са участвали около 100 души, в това число 12 водолази и лекар от Австралия. Той благодари на всички над 10 000 души, които участваха в 17-дневната спасителната мисия.

„Ние направихме това, за което не можехме да се надяваме … Мисията е успешна благодарение на силата на любовта. Бих искал да видя любовта и сътрудничеството през последните 17 дни да продължат в името на националното развитие „, каза още г-н Осотанакорн.

И всичко това бе проследено на живо и абсолютно професионално от един пловдивчанин – журналистът Панчо Благоев, който от няколко години живее в това райско кътче и показа, че журналистиеската професия е за цял живот.

Благополучният за децата край пък дойде само няколко дни преди този петък, който по ирония на съдбата се пада 13-ти…

Подобни статии

Top