“Чисти вечери” ни учат как да пазим чистота в Пловдив

Доброволците на “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” ще провеждат образователни еко-игри край Пеещите фонтани

Тази вечер – 6 юли 2019 г., в 18:00 ч., край Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина в Пловдив ще бъде дадено началото на т. нар. “Чисти вечери” – серия от образователни игри и забавления за деца и родители, посветени на опазването на чистота в града.

Доброволците на платформата за чиста градска среда “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” са подготвили забавления, с които да научат децата как и къде да изхвърлят отпадъците, а родителите – как да прилагат в ежедневието си принципи за живот #БезОтпадъци. Активистите за чист град ще отговарят на въпроси на гражданите, свързани с почистване и облагородяване на междублоковите пространства, разделното събиране и оползотворяване на отпадъци и ще насърчават споделянето на идеи за по-чиста градска среда.

Специално внимание в първия ден на инициативата ще бъде обърнато и на тийнейджърите и младежите. По повод Деня на целувката (6 юли) младите хора на Пловдив ще бъдат поканени да разпространят специалното послание “Целувай се на чисто!” с призив да пазят чистота около пейките в парковете и градинките на Пловдив.

Важно ли е за пловдивчани опазването на околната среда?

Скорошно проучване сред пловдивчани, показа, че въпреки че мнозинството от гражданите намират опазването на околната среда за много важно за тях (68%), едва 27% изхвърлят отпадъците си разделно, а само 15% участнат редовно в инициативи за почистване на обществени пространства.

“С „Чисти вечери“ искаме да покажем на хората, че не е толкова трудно да направят малки промени в ежедневието си, за да можем да постигнем голям ефект с намаляването на отпадъците и облагородяването на града. Вярваме, че децата са тези, от чиято култура зависи бъдещето на града ни, а те понякога разбират сериозността на проблема със замърсяването дори много по-добре от възрастните” – казва Кера Станева , доброволец на платформата “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”

“Чисти вечери” ще се провеждат всеки вторник и четвъртък в Цар-Симеоновата градина на Пловдив през целия м. юли. А до 31 юли гражданите, които са почистили и облагородили обществено пространство около жилището си, могат да участват в специална игра с награди на платформата “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”, като изпратят снимки на мястото от преди и след почистването. Повече информация ще намерите в страницата на инициативата във Фейсбук „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и в сайта на сдружение БГ Бъди активен.

1 2

Подобни статии

Top