„Чистота“ напомни: Има глоби за стари мебели край кофите за смет (СНИМКИ)

Нерегламентираното изхвърляне на отпадъци подлежи на санкции

Пловдивчани могат да предават стари дивани, гардероби, маси, столове, шкафове, матраци и друго излязло от употреба обзавеждане  на специализираната площадка в базата на ОП „Чистота“ на ул. „Даме Груев“ 64 А, съобщи изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие Николай Георгиев. По думите му събирането на стара покъщина по адреси и около съдовете за отпадъци се очаква да бъде възстановено отново през пролетта. За първи път безплатната услуга бе въведена през април и бе на разположение през цялото лято, тъй като традиционно това са сезоните, когато най-често се извършват битовите ремонти.

Николай Георгиев  напомни, че категорично е забранено и изхвърлянето на строителни отпадъци край контейнерите или в междублоковите пространства. Нерегламентираното изхвърляне на отпадъци подлежи на санкции – за физически лица глобата е от 500 до 1000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица – от 1400 до 4000 лв.

На телефон 032/675 817 граждани и фирми могат да поръчат съдове за строителни отпадъци срещу заплащане по утвърден от Общинския съвет ценоразпис, както и да потърсят консултация за други проблеми, свързани с чистотата.

На 8 места в града са разположени съдове, в които гражданите могат да изхвърлят до 1 кубичен метър строителни отпадъци след ремонти в домакинствата:

В район „Централен“ те се намират на ул. „Юрий Венелин“ №2 и  ул. „Странджа“ №1; в „Северен“ на ул. „Еледжик“ №11 (обръщалото на градските автобуси под Карловския надлез); в „Тракия“ на ул. „Цар Симеон“ (до ЖП гара „Тракия“, околовръстното); в „Западен“ на ул. „Дивна“ №1; в „Източен“ на ул. „Богомил“ (срещу №100) и в „Южен’ на ул. „Даме Груев“ №64 А (пред базата на ОП „Чистота“).

А на площадката в „Чистота“, която работи целогодишно и без почивен ден, се приемат също електроуреди, хартиени, картонени, пластмасови и стъклени опаковки, хартия и картон, флуоресцентни тръби, автомобилни гуми  и други разделно събрани отпадъци от  домакинствата.

Подобни статии

Top