Читалня на открито и арт работилници по време на Паисиевите дни в Асеновград

В Асеновград от днес започват Паисиевите дни.

По традиция тържествата са посветени на годишнината от рождението на първия български възрожденец. 

Празниците се откриват със самостоятелен рецитал на на Виктория Стефанова от литературен клуб  „Орфей“, а децата от лятната музейна школа към Историческия музей в града ще посветят един „Ден за Паисий“.

Официалното честване на Паисиевите дни е в четвъртък / 20 юни/, когато Асеновград ще се поклони пред паметната плоча на Паисий Хилендарски пред параклис  „Св. Козма и Дамян” и „Св. Стефан”.

От 10 часа започва Читалня на открито в градския парк  на ул. „Цар Освободител”.  Ще има кастинг за книги и арт работилнички, а всеки, който пожелае, може да се включи в празника.

Представяне на юбилейното издание на Рибния буквар на Петър Берон също е част от Паисиевите дни.

Домакин на събитието е градската библиотека, а асеновградчани могат да чуят „Словото на първите будители” на 21 юни от 14 часа.

Паисиевите дни в Асеновград се организират по традиция около 19 юни, когато православната църква определя ден на покровителството на Паисий Хилендарски над българската история и българските историци.

Предполага се,че авторът на „История Славянобългарска“ е починал в квартал „Амбелино“ на някогашната Станимака през 1773 година. Затова всички културни средища и образователни институции в града организират програма, известна като Паисиеви дни.

Подобни статии

Top