Човешка еволюция – все повече хора се раждат без мъдреци, но с допълнителна артерия

Бебетата вече имат по-къси лица, по-малки челюсти и допълнителни кости в краката и ходилата

Все повече хора се раждат без мъдреци и имат допълнителна артерия в ръката си в резултат на човешка „микроеволюция“ през последните години, установи проучване.

Бебетата вече имат по-къси лица, по-малки челюсти и допълнителни кости в краката и ходилата, установи проучване в Journal of Anatomy.

Австралийски изследователи, твърдят, че човешката раса се развива по-бързо, отколкото през последните 250 години.

С течение на времето човешките лица се съкращават, което показва, че устата ни намалява и има по-малко място за толкова много зъби.

Като част от естествения подбор и повишената ни способност да дъвчем храна, по-малко хора се раждат с мъдреци, коментира д-р Теган Лукас от университета Флиндерс, Аделаида.

„Много хора смятаха, че хората са спрели да се развиват. Но нашето проучване показва, че ние все още се развиваме – по-бързо от всеки момент през последните 250 години“, добави тя.

Артерията в предмишницата, която доставя кръв в ръката, е станала по-разпространена при новородените от 19-ти век, установи също проучването.

Средната артерия, използвана за израстване в утробата, но изчезва след раждането на бебето, както радиалната и лакътната артерии нарастват.

Сега всеки трети човек запазва средните си артерии през целия си живот, което не представлява риск за здравето и увеличава кръвоснабдяването на ръката.

Авторът професор Мациеж Хененберг коментира, че „това е микро еволюция при съвременните хора“. „Средната артерия е идеален пример за това как все още се развиваме, защото хората, родени по-скоро, имат по-голямо разпространение на тази артерия в сравнение с хората от предишните поколения.“

Изследването е извършено чрез проследяване на степента на задържане на различни части на тялото през поколенията и дисекция на запазени трупове на хора, родени през 20-ти век.

Източник: news.bg

Подобни статии

Top