Човешка грешка е водещата версия за трагедията на АМ „Струма“

Разследването на тежката катастрофа, при която загинаха 44 души, продължава

Продължава разследването  на трагичния инцидент на магистрала „Струма“. Днес българските служби ще изискат списък с имената на завърналите се в Северна Македония в другите три автобуса, в търсене на човека, който се губи, съобщава bTV.

Прокурор и следовател заминават за Скопие, където ще получат изготвените ДНК профили от македонските власти, за да могат да се идентифицират жертвите на инцидента на АМ „Струма“, уточнява БНТ.

Според разследващите – в автобуса са пътували 52-ма пътници. Предстои да се сверяват списъците на пътувалите в останалите три автобуса по маршрута.

Вчера разследващите обявиха, че в изгорелия рейс са открити 44 тела, а не както се твърдеше – 45. Един човек липсва и е възможно да е сред оцелелите. Това твърди един от спасените, който свидетелства, че 8 души са оцелели. От Спешна помощ о баче са категорични, че до болницата са закарани 7 пострадали.

Ще бъдат поискани и документи, свързани с разрешителните за международни превози на изгорелия автобус. Заради пропуска лицензът на фирмата превозвач „Беса транс“ беше отнет, а двамата митничари от Република Северна Македония, пропуснали автобуса в България, бяха отстранени от длъжност.

Човешка грешка е водещата версия за трагедията на пътя. Най-вероятна причина за инцидента е грешка на шофьора. На мястото на инцидента са установени още лоша пътна маркировка, сигнализация и организация на движението.

Припомняме, че по разпореждане на главния прокурор от вчера, започва проверка на сигнализацията и маркировката на магистралите и на основните пътища на територията на цялата страна. Към проверката ще бъдат привлечени наши, чужди експерти, както и представители на неправителствени организации.

Междувременно, движението от пътен възел „Старо село“ до пътен възел „Долна Диканя“ на АМ „Струма“ вече е възстановено. Трафикът от разклона за Боснек до пътен възел „Старо село“ на магистралата се осъществява двупосочно в платното, в посока София.

Всички оцелели и ранени в „Пирогов“ са в стабилно състояние. Тези, които бяха в реанимация, вече са преместени в Клиниката по изгаряния. Един е опериран повторно. С пациентите работят и психолози, съобщава още БНТ.

Снощи се разплете мистерията – защо има разминаване между списъка с ранени от катастрофата в „Пирогов“ и списъка с участниците в пътуването на македонската туристическа фирма.

В редакцията се обади Шади Салех. Той обясни, че няма нищо общо с катастрофата. Български гражданин е. А в събота е приет в травматологията на „Пирогов“ заради счупена ръка.

Оказва се, че в клиниката по погрешка са го вписали в списъка с ранените от магистрала „Струма“. Салех вече е изписан от болницата.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Top