ЧРД на великия Йордан Йовчев!

Пловдивчанинът спечели 4 олимпийски медала и сърцата на феновете в България и по целия свят

Най-успелият български гимнастик Йордан Йовчев празнува рожден ден днес. Йордан Йовчев е роден на 24 февруари 1973 г. в Пловдив. Възпитаник е на спортното училище в родния си град. Първите си стъпки в гимнастиката прави, когато е седемгодишен. Първият му клуб е Спартак (Пловдив).

В кариерата си пловдивчанинът има четири олимпийски медала – един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион на земя и халки на първенствата в Гент и Анахайм през 2001 и 2003, и двоен световен вицешампион в Дебрецен през 2002 г.

На Олимпийските игри в Атина`2004 Йовчев спечелва сребърен медал, като незаслужено златният му е отнет. Съдиите присъждат златното отличие на Димостенис Тамбакос от Гърция, въпреки че Йовчев се представя по-добре от чужденеца. Данчо е бил на 5 поредни Олимпиади – от 1992 до 2008 г., като успя да се класира за Лондон 2012 г., превръщайки се в първият гимнастик, участвал в шест Олимпийски игри в историята на спорта.

На 23 февруари 2013 година той сложи край на спортната си кариера с изключително емоционален бенефис в препълнената зала „Арена Армеец“ в София.

Подобни статии

Top