Чудо! Осъдиха съдия за престъпление по служба

Условна присъда отсъди Софийският градски съд за корумпирана съдийка

от Видин, обвинена в престъпление по служба, съобщиха от пресцентъра на Главна прокуратура.

По обвинение на специализираното звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура съдът наложи наказание 6 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок за Анелия Рашева от Районния съд във Видин.

В периода от 20.03.2009 г. до 27.04.2009 г. в гр. Видин в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – съдия в Районен съд – Видин, Рашева нарушила служебните си задължения. Тя взела искова молба, разпределена за решаване на друг съдия и се произнесла по нея.

Ищец по молбата бил близък приятел на съдия Рашева,

който преди това споделил с нея, че има да получава дадени от него пари на заем в размер на 1000 лева от друго лице. При консултация с адвокати обаче разбрал, че вземането му било погасено по давност. Съдия Рашева предложила на приятеля си да му помогне, като започнала да му дава консултации за отправяне на нотариална покана, а в последствие и за изготвяне на искова молба до Районен съд – Видин. Обещала на приятеля си и да реши лично делото.

По изготвена по указания на съдия Рашева искова молба било образувано гр.д. № 484/2009 г. по описа на РС-гр.Видин. В нарушение на закона Рашева взела исковата молба, подменила протокола за случайно разпределение на делото и започнала да го разглежда. Докато делото било висящо, синът на ответника по делото се разплатил с приятеля на Рашева, който поради това подал молба за прекратяване на производството и съдийката го прекратила.

Целта на съдия Рашева била да се облагодетелства приятеля й с 1000 лева, което и постигнала, извършвайки престъпление по служба.

Подобни статии

Top