Чудомира Пинджева: Пандемията не спря желаещите да минат под венчило

Особена, пандемична 2020 година отчитат и от ОП „Радостни обреди“ – Пловдив. Въпреки това, според директора на предприятието Чудомира Пинджева, годината е успешна, а спадът на желаещи да сключат брак – незначителен.  Най-много са били сватбите през лятото, а най-желаните дати – 20.02.2020 г. и 10.10.2020 г.

Ето какво още ни разказа Чудомира Пинджева, директор на ОП „Радостни обреди”: 

– Г-жо Пинджева, 2020-а година бе особена за радостните ритуали. След началото на пандемията и извънредното положение, те почти секнаха. Все пак, каква бе годината за ОП „Радостни обреди”? С какво ще я запомните?

– Въпреки пандемията ОП “Радостни обреди“ отчита една успешна 2020 г. Все повече двойки използват електронната система за заявяване на бракове и подаване на документи, още повече сега, когато ситуацията е толкова сложна и пандемична, че, колкото по-малко контакти имаме,  толкова по-добре. Освен това системата спестява и време на бъдещите младоженци. Въпреки това отчитаме една доста добра година, тъй като след отмяната на извънредното положение и идването на лятото, броят на желаещите да сключат граждански брак нарасна. 

– Намаляха ли браковете, в сравнение с предходната година?  Колко на брой бяха сватбите през 2020-та?

– Тази година, предвид ситуацията, имаме лек спад на записалите се двойки и сключените бракове, но въпреки всичко той е минимален. Очаквахме да е по-голям, но разликите са малки – например за ноември, сме сключили 10 брака по-малко. Лятото беше много силен сезон за нас, когато заведенията отвориха врати и в тях бяха направени много изнесени ритуали.

Всъщност през тази година двойките предпочитаха предимно изнесените ритуали – не само в ресторантите, но и на открити пространства – в градската градина, в паметници на културата. Къщите в Стария град и най-вече къща Хиндлиян и Етнографския музей, бяха хит сред младоженците. Те трябваше само да проверят заетостта на съответните, желани от тях къщи в ОИ „Старинен Пловдив“ и след това да запазят час при нас за изнесен ритуал.  Броят им за 2020 година достигна 202 ритуала.

Освен това предложихме като комплимент към двойките и вариант, в който те можеха да подпишат на площадката пред нашата сграда. Причината за този голям интерес към изнесените ритуали бе, че не беше нужно младоженците и гостите им да носят маски.

Разбира се имаше и двойки, които искаха бракът им да бъде сключен в тържествената атмосфера на ритуалната зала в Дома на младоженците. Там те задължително трябваше да ползват маски, но ги превръщаха в аксесоар към сватбеното облекло. Така се появиха булки, чиито маски бяха обшити с дантела, мъниста и цветя.

От началото на годината до момента имаме записани 1500 двойки като до края на годината се очаква броят им да се увеличи с още 50-60 брака. Ежедневно записваме желаещи, но като се има предвид, че в момента са Рождественските пости и може да се сключва само граждански брак, без да има църковен, ритуалите наистина са по-малко. Отчитаме лек спад с около 150-200 двойки от 2019 г., но имайки предвид ситуацията спадът е незначителен.

– Коя беше най-предпочитаната дата през 2020-та за сключване на брак ?

– Най-желаните дати за тази година бяха две – 10.10.2020 г., когато имахме 26 брака и огледалната 20.02.2020 г. – 20 брака. На днешната дата 12.12.2020 г. също има много двойки, които ще сключат брак. Предвидени са цели 5 ритуала в централната ни зала в Дома на младоженците. Засега на 20.12.2020 г. има записани само два ритуала, но кандидат-младоженци продължават да се записват ежедневно. Само вчера мераклиите да сключат брак бяха шестима – 3 двойки. Има запазени часове и за датите 21 и 22 декември.

– През 2020-та имаше ли отново сватби между чужденци? 

– Тенденцията за смесените бракове се запазва. Много нашенци си доведоха жени от чужбина. Сред тях са бразилки, индийки, украинки, рускини, гъркини и т.н. Имахме много красива булка бразилка, изключително интересна младоженка – индийка. Българско момиче пък сключи брак с японец. Това беше най-дисциплинираната сватба и изключително добре подготвена като ритуал. А гостите на двойката бяха железни и изключително точни.

– Тази година кметът Здравко Димитров венча няколко двойки…

– Да, така е. Благодарим на кмета г-н Здравко Димитров, че уважи поканата ми и сключи гражданския брак на две от двойките ни в Централната ритуална зала на една от най-желаните дати 20.02.2020 г. Още два брака бяха сключени от кмета – по лична покана от страна на младоженците.

– Как премина инициативата „Море от любов“, която се проведе по време на Празниците на Стария град?

– Чудесно. Благодарим на колегите от ОИ “Старинен Пловдив“, че за поредна година участвахме като партньори в тази инициатива. 5 прекрасни млади и влюбени двойки си казаха „ДА“ в рамките на „Море от любов“. Те бяха венчани в градинката с фонтана до къщата на Златю Бояджиев, която се оказа изключително атрактивно място за сватби.

– Всъщност, кои са най-атрактивните и желани от двойките места за сключване на брак в Пловдив?

– Сред най-атрактивните места са Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина, Виенският павилион, който се намира в сърцето на същия парк. Освен това младоженци искаха да се венчаят на Небет тепе, в някои от старинните къщи в Стария град. Имахме сватба на арката на Хисар капия, а също и в античната атмосфера на Рамския стадион. Вече има желаещи да сключат брак и в най-новото привлекателно място в Пловдив – Форум Запад. Разкопките и облагороденото пространство там са изключително атрактивен декор за най-щастливия момент на влюбените. Затова още в началото на следващата година ще отправим запитване до общината, за да ни бъде разрешено да правим изнесени ритуали и там.

– Какво бихте пожелали за 2021-а година на всички влюбени двойки?

– Най-вече им пожелаваме да са здрави. В тези трудни дни нека даряваме любов! Там където има любов всичко се преодолява!

Подобни статии

Top