Чудотворната икона на Св. Богородица "Златна ябълка" за Голяма Богородица в Пловдив - DC news

Чудотворната икона на Св. Богородица „Златна ябълка“ за Голяма Богородица в Пловдив

Литийно шествие ще има тази вечер с иконата в Стария град

Чудотворната икона на Св. Богородица „Златна ябълка“  от Горноводенския енорийски храм „Св. Богородица – Успение“ ще гостува на Пловдив по повод големия християнски празник Успение Богородично.

Иконата, пред която се молят много жени, за да бъдат дарени с рожба, се свързва с чудо, извършено от Божията Майка с неплодна жена чрез нейната икона през 1765 г. Това събитие е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Юлита“.

Преданието разказва, че Майката Божия се явила насън на жената и ѝ заръчала при изгрев слънце да излезе на храмовата порта, където ще я чака  жена с три макари, с конците от които да обиколят храма и изплетат коланче, което неплодната жена да носи на кръста си докато зачене и роди рожба. Тази повеля на Божията Майка се  изпълнява в храма и до днес.

Много са чудесата извършени от Божията Майка пред  Нейната чудотворна икона през тези векове. Някои от тях са описани в пазещи се в местния музей поименници, за други съдим по дарените на иконата украси, а за трети се разказват и до сега предания. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестра на цар Борис трети преспива в храма през 1934г. и оздравява от дълго мъчеща я болест. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода и  едно златно енголпие, на чудотворната икона, чрез която Майката Божия продължава и сега да твори чудеса и да дарява рожби на загубилите надежда бездетни родители.

Тази вечер от 18.00 часа пред чудотворната икона Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен канон на Пресвета Богородица. Ще се отслужи и Архиерейска вечерня с Опело на Пресвета Богородица в катедрален храм „Успение Богородично“
в Старинен Пловдив.

Веднага след това ще се състои литийно шествие по улиците „Тодор Самодумов“,  „Стоян  Чалъков“ и „Съборна“ в Стария град.

Утре, навръх Голяма Богородица, от 9:00 ч. архиерейска света Литургия ще бъде отслужена от митрополит Николай в катедралния храм „Успение Богородично“ в Пловдив. Литургии ще има и във всички останали храмове в региона.

Подобни статии

Top