Чужденка заживя с българин у нас, стана жертва на домашно насилие (ВИДЕО)

Мъжът, с когото живеела на семейни начала, й я биел и тормозел

Чужденка от западноевропейска страна е станала жертва на домашно насилие у нас, след като дошла от родината си да живее с българин. Младата жена нямала брак с него, но дошла на драго сърце да живее в България с любовта на живота си. Мечтаното от нея щастие обаче не се осъществило.

Когато пристигнала у нас, мъжът я завел в дома на семейството си, където тя трябвало да живее със свекър и свекърва. Още с пристигането й били взети всички дрехи, които донесла от чужбина. Дали й няколко размъкнати пуловера и широки дънки, като й казали, че трябва да се облича с тях.

Първоначално жената не знаела нито дума български език, но нямала и контакти, нито имала възможност да се запише на курсове, за да го научи. Нямала и пари, като зависела изцяло финансово от мъжа си. През годините му родила и две деца.

Междувременно свекървата непрекъснато я тормозела и се месела в отношенията между двамата партньори. Проверявала манджите, които жената готви, изхвърляла ги, а после хранела сина си с нейните ястия. Месела се и в отлеждането на децата. В същото време мъжът я тормозел физически и  психически.

В крайна сметка младата жена започнала да учи сама български език през интернет.

Когато научила достатъчно, тя си намерила работа. Мъжът й обаче продължил да я тормози. С годините физическото насилие ескалира, включително и спрямо децата. В резултат по-голямото дете – момиче, започва да се напикава през нощта и да заеква, става хиперактивно, трудно се концентрира.

Тогава младата жена започва да търси помощ. Първоначално се оплакала в полицията, но тъй като живеели в малък град и там всички се познавали, не й обърнали внимание. Впоследствие се оплакала и на социалната служба в градчето, но оттам информирали мъжа й. Той пък я пребил. В крайна сметка жената потърсила помощ от посолството на родината си. Оттам проучили деликатно случая и потърсили пловдивската правозащитна фондация „Джендър Алтернативи“. Адвокатите и специалистите от фондацията започнали да работят по случая и извели жената и децата от дома й, като ги настанили в кризисен център в Пловдив.

Впоследствие обаче се наложило фондацията да съди училището, където преди това учели децата и личния им лекар, за да им осигурят джипи в Пловдив и да ги запишат на училище, в което се изучава френски и други чужди езици. Намерили работа на жената и осигурили съдебна заповед бащата насилник да не притеснява нея и децата. В крайна сметка младата жена получила родителските права изцяло.

„Оттук нататък трябва да се работи и с бащата, тъй като децата все пак трябва да се срещат с него отвреме на време и това трябва да стане цивилизовано„, поясни адвокат Милена Кадиева от фондация „Джендър Алтернативи“. По думите й експертите на фондацията са получавали заплахи и предупреждения от близки на насилника и дори от хора от социалните служби в градчето, където той живее.

Домашното насилие е зачестило заради локдауните

„Заради локауните у нас домашното насилие зачестява, а случаите с насилие над деца са нараснали двойно през последните две години, което е много притеснително“, посочи Кадиева.

По проект „В защита на правата на човека“ финансиран от Фонд Активни граждани България, тя и колегите й от фондацията и още три организации – Фондация „Асоциация Анимус“ – гр. София, Фондация „Фонд за превенция на престъпността – ИГА“- гр. Пазарджик и Фондация „Български адвокати за защита правата на човека“- гр. София, работят за подобряване на прилагането на международните стандарти за защита правата на човека. Четирите неправителствени организации провеждат кампании за повишаване на осведомеността за правата на човека, вкл. чрез включване на млади хора, както и предоставяне на правна помощ и консултации за жертви на дискриминация и нарушения на човешки права.

Фондация „Джендър алтернативи“ с нов проект за защита на жертви на насилие и трафик

Проектът е насочен към ромската общност, където има много случаи на домашно насилие спрямо жени и деца. По него е заложено поемането на разходите за до 160 производства за домашно насилие в рамките на три години, като за жертвите всичко ще е безплатно. Само от старта на проекта досега са образувани 27 дела за домашно насилие.

Подобни статии

Top