Чужденци отново учат български танци и музика в Пловдив

АМТИИ събира любители на българския фолклор от цял свят на 14-ти Международен фолклорен семинар

За 14-та поредна година АМТИИ събира любители на българския фолклор от цял свят в рамките на традиционния Международен фолклорен семинар, който се открива тази вечер от 18.30 часа в залата на академията.

Приветствие към посланиците на българската култура по света ще произнесе ректорът на АМТИИ проф. академик Милчо Василев, а ансамблите на Академията ще представят на гостите пъстра фолклорна програма.

Повече от 60 чужденци от 13 страни ще изучават в продължение на една седмица български народни песни, народни танци и различни български народни инструменти като гайда, гъдулка, тамбура, тъпан и др.

За преподаватели на семинаристите са привлечени водещи български певци, хореографи и инструменталисти.

Любителите музиканти и танцьори от 3 континента ще бъдат запознати със спецификите на северняшката, добруджанска, тракийска, шопска, пиринска, родопска и странджанска фолклорни области, а накрая на обучението ще демонстрират постигнатите резултати на гала-вечер, която по традиция протича с много настроение и музикален заряд. Всички занятия от 14-ия Международен фолклорен семинар ще се проведат в залите на централната сграда на АМТИИ и сградата на академията на ул. „Съборна“.

За много от гостите това е поредно посещение на Фолклорния семинар в АМТИИ. Инженери, икономисти или учители по професия, те пристигат от Германия, Франция, САЩ, Израел и мн. др. страни, за да докажат със своето внимание и любов непреходността и високия естетизъм на българската култура.

Подобни статии

Top