COVID-19 и България: на 21-во място по заболяваемост и на 10-то по смъртност в Европа сме

Далече сме от колективния имунитет!

България е на 21 място по COVID – 19 заболяваемост в ЕС на 2 място на Балканския полуостров; по смъртност страната ни се нарежда на 10 място в Европа и 4 на Балканите. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков на днешния брифинг за разпространението на коронавируса у нас, предава репортер на DCnews.bg. 

По думите му като цяло възприемчивостта към заболяването остава голяма, а обществеността в ЕС е достигнала по-малко от 5% имунитет, което реално е далече от колективния имунитет.

В страната – данните отчитат 102% увеличение на седмичния брой заболели и непрестанен ежедневен положителен прираст. Що се отнася до смъртността, то ръстът й също е отчетлив – най-голям е делът при хората между 70 и 79 години (50%), следва при хората между 60 и 69 години и на трето място – при хората между 80 и 89 години.

Нарастват заразените във всички възрастови групи, най-голям дял на заболяваемостта се отчита в широк интервал между 20 и 60 години и след това – между 60 и 69 години. При учениците най-засегнати са децата между 10 – 14 години и след това младежите между 15 – 19 години.

Отчита се ръст на лицата, приети в болница. Нараства и броят на хората, нуждаещи се от интензивно лечение.

Над 2000 пък са заразените медици, което прави близо 5% от всички случай, най-голям дял сред тях е на лекарите. 

Най-важни в момента са контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да са се носи маска.  Никой не се е задушил от това. Трябва да пазим здравето ни, здравето на околните, на семействата ни„, подчерта и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който за пореден път апелира да се спазват спуснатите мерки. Кантарджиев припомни формулата на 4 Д – дезинфекция, дистанция, дисциплина и витамин Д, но посъветва да се избягва предозировката на последния, както и да не се използват имуностимулатори в големи количества без нужда.

Но бе категоричен: „Маската ще спаси от коронавирус.“

Снимка: Стоп кадър БНТ

Подобни статии

Top