COVID-19 отключва диабет, автоимунни заболявания и нарушения на основни жлези в организма

Клиниката по ендокринология започва наблюдение на пациенти, прекарали коронавирус

Със събраните данни ще се изготвя стратегия срещу последствията от коронавирус при хората с болести на обмяната, лекувани в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД-Пловдив

Целенасочено наблюдение над прекарали COVID-19 пациенти, страдащи от болести на обмяната, подготвя Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД-Пловдив. Предвижда се това да стане факт от есента, съобщи началникът на лечебното звено проф. д-р Мария Орбецова.

За целта ще бъде изработен специален въпросник с въвеждане на точни критерии и детайлна информация за време, вид и тежест на прекараната инфекция. Клиничното наблюдение ще се извършва над хоспитализирани в клиниката пациенти със захарен диабет, затлъстяване, заболявания на щитовидната, надбъбречните и половите жлези, както и при нарушения на хипоталамо-хипофизната ос. Ще бъдат взети под внимание и съпътстващите им заболявания.

„Необходимо ни е да съберем тези данни, за да се действа целенасочено. При тези пациенти рискът от усложнения на хроничните заболявания е голям. Например, диабетиците не се разболяват по-често от коронавирус, но при тях е по-тежко протичането на инфекцията“, обясни проф. д-р Мария Орбецова.

Тя добави, че ще се направи оценка на последствията от COVID-19 и при останалите най-масови и социално значими заболявания, сред които са метаболитният синдром и нарушенията на щитовидната жлеза. На базата на събраните данни и съответните изводи ще се изработи стратегия за работа – кои показатели да се проследяват и как най-правилно да се реагира. Ще се търсят също предразполагащи фактори и възможности за протекция на т. нар. пост-COVID синдром.

30-40% от приетите диабетици от началото на годината досега в Клиниката са с влошено състояние след прекаран COVID-19

30-40% от общо 185 пациенти със захарен диабет, постъпили за лечение в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Свети Георги“ през първите 6 месеца на 2021 г., са с влошено състояние след прекаран COVID-19 или с последствия от лечение с глюкокортикостероиди. През лечебното звено са преминали и пациенти с новодиагностициран захарен диабет или метаболитен синдром, за които се подозира връзка с коронавирусната инфекция. За една година има над 30 случая с подостър вирусен тиреоидит, следствие на SARS CoV-2.

„За останалите по-редки ендокринни заболявания нямаме база за заключения поради наблюдение върху незначителен брой случаи“, посочи проф. Орбецова.

Поради ограничения в плановия прием в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и обособяването й в зона за лечение на пациенти без вирусна инфекция с ендокринологична, нефрологична и ревматологична патология през 2020 г., не може да се определи точният брой на прекаралите COVID-19. Приемани са отделни болни със захарен диабет с кетоацидоза и некетогенна хиперосмоларна кома, предизвикана или влошена от инфекция с коронавирус. Сред тях е и бременна жена със захарен диабет тип 2 и тежка кетоацидоза с благоприятен изход, каза проф. д-р Мария Орбецова.

Наблюденията сочат, че COVID-19 засяга панкреаса в различна степен

– от поява на тежък остър панкреатит до хронично покачване на кръвната захар дори и при болни без диагностициран до момента захарен диабет. Затова в Клиниката обсъждат измерването на кръвната захар да бъде включено като скринингово изследване при всички пациенти с прекарана вирусна инфекция. Сам по себе си захарният диабет представлява рисков фактор за развитието на всякакви вирусни и бактериални инфекции, включително тежки пневмонии и септични усложнения, смятат ендокринолозите. Особено рисков е той за COVID-инфекцията.

В хода на пандемията се установи, че лицата със захарен диабет тип 1 и тип 2 при заразяване с коронавирус са с по-висок риск от тежко протичане, хоспитализация и лечение в интензивно отделение в сравнение с останалата част от населението, каза проф. д-р Мария Орбецова. По думите й диабетиците са средно с 50% по-застрашени от фатален изход при заразяване с COVID-19. Същевременно захарният диабет е тясно свързан със сърдечно-съдовите заболявания, което допринася също за повече усложнения и по-голяма смъртност.

1 2

Подобни статии

Top