COVID -19 промени празника „Калиница“ в Асеновград

Асеновград отбелязва празника Еньовден с уникалния местен обичай „Калиница“

Един от най-характерните празници за Асеновград е Еньовден, или Свети Яни, който е на 24 юни и с него се отбелязва началото на лятото. На този ден във всички махали се прави обичаят „Калиница“. Малки момиченци, около три годишни, се обличат като булки и придружени от своите приятелки обикалят махалите и пеят песен за Калиница: „Вижте нашта Калиница колко е красива . Тя ще стане по-красива, нека ни е жива“.

За първи път в столетната история на празника няма да се проведе традиционното литийно шествие, в което слънчовите невести, дефилират по улиците на града.

Заради противоепидемичните мерки празникът „Калиница“ще бъде отбелязан, но при съкратена програма. Отпада събирането на калиничките в двора на църквата „Свети Никола“, където след тържествената литургия, водени от отец Йордан Георгиев, децата в литийно шествие се отправят към параклис „Въведение Богородично“.

Празникът ще започне в 10 часа  в Градския парк, до паметника на цар Иван Асен II. При спазване на дистанция, малките госпожици ще бъдат посрещнати с много музика. Там калиниците ще получат подаръци и грамоти от общината.

Подобни статии

Top