COVID заболяваемостта и смъртност паднаха в пъти, здравният министър благодари на българите

От следващата седмица се разхлабват няколко мерки

Страната ни падна до 27 място по COVID заболяваемост и до 9 по COVID смъртност в ЕС. Показателите са коренно различни от тези в края на миналата година, когато България водеше и в двете направления. Добрите новини съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на днешния национален брифинг за разпространението на коронавируса у нас, предава репортер на DCnews.bg. 

Намалели са и разликите в нивата на заболяваемост между различните региони в рамките на страната. Така например Разград, Търговище, Кърджали, Смолян и Пазарджик се намират в полюса с най-ниска такава, на другия полюс пък са е Враца, Варна, Плевен, Русе и Кюстендил. В момента средно заболяваемостта е около 150 на 100 000 души за 14 дни.

Отчитаме изключително добра тенденция в резултат на въведените противоепидемични мерки, което рефлектира и върху заетостта на леглата, а броят на излекуваните е в пъти, пъти повече в сравнение с новодиагностицираните, обобщи министър Ангелов и благодари на всички български граждани, благодарение на които тези резултати са факт.

По думите му само заедно ще излезем победители от битката с вируса и колкото повече си помагаме, толкова по-скоро пандемията ще остане лош спомен.

За мерките

Благодарение на добрите резултати от следващата седмица – със заповед на министъра, която ще бъде подписана в петък, се възстановява част от практическото обучение в училищата и висшите учебни заведения, които не могат да се проведат в електронна среда.

Възстановяват се също така плановият прием и плановите операции, но ще се изисква задължителен отрицателен антигенен тест, който ще се прави от лечебното заведение и ще бъде безплатен за българските граждани.

За изборите

Политиците трябва да спрат да експлоатират темата за изборите, защото те ще дойдат, но ако продъжим да мислим само за тях, без да мислим за здравето на хората, ще трябва да избираме нов народ, а не да провеждаме избори, коментира министърът.

За ваксините

България е осигурила достатъчно количества ваксини за всеки един гражданин, който е решил да се ваксинира, увери Ангелов. По думите му се е увеличил броят на медицинския персонал, изявил желание да се ваксинира.

От следващата седмица започва вторият етап от ваксинационния план, но само в областите, където има достатъчно налични ваксини за желаещите от първата фаза.

Припомняме, че според плана във фаза 1 попадат медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал, а във фаза 2 – потребителите и персонала на социални институции в страната, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки. Всичко за националния план за ваксинация – вижте ТУК. 

Подобни статии

Top