COVID заболяваемостта в Пловдив и областта - рязко спаднала - DC news

COVID заболяваемостта в Пловдив и областта – рязко спаднала

Продължава положителната тенденция за по-малко приети в болниците пациенти и преминали през Спешна помощ

Заболеваемостта за изминалите две седмици в Пловдив и областта е спаднала рязко – 136,6 на 100 хиляди души. Продължава положителната тенденция за по-малко приети в болниците пациенти и преминали през Спешна помощ. Това стана ясно на проведения днес Медицински щаб при областния управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Продължава ваксинирането на медиците в областта, съобщава д-р Сийка Димчева от РЗИ.

До момента са ваксинирани 1405, като до края на седмицата се очаква броят им да надвиши 2000 души. По думите й от 17 януари ще започне поставянето на втората доза на имунизираните от 27 декември.

Към днешна дата излекуваните от COVID – 19 в Пловдив и областта са много повече от заразените. 178 са преборили заболяването за изминалите три дни, като общият им брой вече e 15 887. 

Според Областната информационна система свободните легла са 752, 51 от които за интензивно лечение, коментира Каназирева. Хоспитализираните пациенти в COVID отделенията към днешна дата , въведени в Националната информационна система, са 386.

Под карантина – към днешна дата, са поставени 1473 жители на областта, а на домашно лечение – 2270 лица.

През изминалото денонощие от Спешна помощ са отговорили на 145 повиквания, 12 от тях свързани с коронавирус. Хоспитализирани са 2 болни в областта и 6 в Пловдив, оставени на домашно лечение са 4. По думите на директора на ЦСМП д-р Иван Стойнов за цялата изминала седмица повикванията, свързани с вируса са били 109, като е имало период през ноември с 90 повиквания на ден.

5 са новодиагностицираните  случаи на COVID – 19 в Пловдивска област за изминалото денонощие. Четирима от заболелите са от Пловдив и един от община Марица. Заедно с установените през двата почивни дни – 64 положителни, регистрираните в Националната информационна система са  общо 19 390.

Сред новите случаи от последните три дни има 1 лекар, 1 медицинска сестра и 1 акушерка. Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.

От РЗИ съобщават, че за последните три дни в Пловди ви областта са починали 7 души на възраст от 69 до 86 години с придружаващи заболявания.

Подобни статии

Top