COVID заболяваемостта в страната: 518 на 100 000 души, при 600 – минаваме на ново ниво

Българите да престанат да се презапасяват с лекарства за лечение на коронавирус, призова здравният министър

Наблюдава се трайна тенденция за увеличаване на излекуваните на дневна база, а именно – по около 1000 на денонощието. Или от понеделник до днес от коронавирус са оздравели 2306 души. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на днешния голям национален брифинг, посветен на COVID ситуацията в страната, предава репортер на DCnews.bg. 

Още актуални цифри, извън станалите вече известни от справката на Единния регистър (четете ТУК):

Процентът на легловата заетост на национално ниво е 40% за неусложнени случаи и 23% за интензивни случаи, изброи министърът под условието, че стойностите са към вчерашна дата и са абсолютно динамични. Най-голям този процент е пък е в областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен.

3459 е общият брой на заболели от коронавирус медицински служители, 1802 все още са активните случаи. 22 са починалите медицински лица, 12 от тях – лекари.

България се нарежда на 16 място в Европа на база 14-дневна заболяваемост и на 7 място по смъртност. Смъртността на страната ни се измерва с тази в Италия и Франция. Нивото на заболяваемост е 518 на 100 000 души. Кривата върви рязко нагоре, а единственият показател, по който има известна доза задържане, е седмичната положителност на тестовете. При 600 на 100 000 души новозаболели за 14 дни, обаче, ще се мине на селдващо ниво на опасност и на следваща фаза от антиепидемичния план.

Само една страна в Европа все още не е попаднала в червения сектор и това е Финландия. „Пандемията продължава да засяга континента в най-висока степен“, заяви на свой ред и държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

COVID мерките в страната

Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболяваемостта, коментира здравният министър. Що се отнася до онлайн обучението, то той поясни, че е възприето за всички училища в страната те да бъдат изведени в електронна среда при над 15% заболяваемост на учениците. Отделните щабове в страната, обаче, могат да надграждат тази мярка.

По отношение на зеления коридор за хората над 65 години, според който възрастните вече могат да пазаруват за времето от 8 до 10 часа сутринта, то министър Ангелов поясни, че решението е взето след сериозен анализ и разговор с много засегнати, а ако времето сутрин започне рязко да се влошава, то този коридор ще бъде удължен като време, както и ще има възможност да се премести следобед между 14 и 16 часа.

Паниката и презапасяването с лекарства

Българите да не се презапасяват с лекарства, защото безконтролното и ненужното използване на антибиотици ще доведе до антибиотична резистентност, която на свой ред ще доведе до фатални последици, призова министърът. Той успокои, ч в страната има достатъчно голямо количество от всички медикаменти, но моментната липса на някои е в следствие на това, че са изкупени от аптечната мрежа от хората, които са водени от страха, а не от разума.

Доц. Мангъров също се включи

Доц. Атанас Мангъров, който също се присъедини към брифинга днес, коментира, че желание на много от хората на всяка цена да постъпят в болница е несновано, а хоспитализирането е оправдано само от гледна тока на това, пациентът да получи кислород.

„Хубаво е хората да се успокоят. Тези болни в огромната си част е нуждаят от обгрижване, което в една препълнена болница е трудно да се осъществи. Крайно време е да се включат и специалистите от доболничната помощ, които да започнат да обгрижват пациентите си“, коментира той.

Доц. Мангъров се обяви още за отпускане хватката на карантинните срокове, особено на контактните лица. „Време е да си отпуснем душите и да действаме по медицински“, заяви той.

 

Снимка: Стоп кадър БНТ

Подобни статии

Top