Д-р Атанас Баташки: Общината да ревизира отношението си към банката, запорирала сметките на МБАЛ „Св. Мина“

Отнесла се с общината и болницата „като с кучета“

Общината да ревизира отношението си към банката, запорирала сметките на пловдивската общинска болница „Св. Мина“, призова днес по време на редовната сесия на местния парламент съветникът от БСП д-р Атанас Баташки. Това стана, докато вървяха дебатите за отпускане на 270 хил. лв. общински безлихвен заем на лечебното заведение, с който да бъде погасен изцяло стар дълг от 2012 година, взет тогава от СИ Банк, чийто правоприемник в момента е ОББ.

Според д-р Баташки банката се е отнесла с общината и болницата цитирам: „като с кучета“ и е запорирала сметките на общинското здравно заведение. Съветникът допълни, че е бил изненадан от отношението на финансовата институция.

„Аз също бях изненадан неприятно“, посочи зам.-кметът по финансите на общината Илия Кирчев. Той обясни, че се свързал със свой познат от ръководството на банката в София и се оказало, че става дума за инициатива на местни служители, които впоследствие били смъмрени. След преговори с банката Кирчев успял да договори, 10% намаление на общия дълг на МБАЛ „Св. Мина“, ако бъде погасен целият кредит.

Общинският съвет одобри единодушно безлихвения заем за лечебното заведение.

По-късно съветниците гласуваха и да бъде обявен нов конкурс за управител на МБАЛ „Св. Мина“. В момента изпълняващ длъжността е проф. д-р Петър Петров.

Припомняме, че вчера медиците от болницата обявиха, че ще излязат на протест пред Здравната каса, ако лимитите на лечебното заведение не бъдат завишени от 300 000 на около 450 000 лв. месечно.

Медиците от МБАЛ „Св. Мина“ излизат на протест пред РЗОК, искат завишаване на лимитите

Подобни статии

Top