Д-р Брацелова за маймунската шарка: Могат да се заразяват чаршафи, кърпи за ръце и лице, за къпане - DC news

Д-р Брацелова за маймунската шарка: Могат да се заразяват чаршафи, кърпи за ръце и лице, за къпане

Контактът трябва да е близък и дълготраен, допълва лекарката от УМБАЛ „Св. Георги“

България не е изолирана част от света и вирусът на едрата шарка може да достигне и до нас. Това каза пред bTV тази сутрин вирусологът проф. Радостина Александрова.

Повече от 80 случая на заболяването са регистрирани до момента в 15 държави. Има съмнение и за един случай в Гърция, за който се чака потвърждение днес.

По думите на проф. Александрова разпространението на маймунската шарка е по-трудно от това на едрата, която вече е ликвидирана в световен мащаб. Тя даде пример със заразен мъж във Великобритания, който е предал болестта само на един човек от 50 души, с които е бил в контакт.

„Контактът трябва да е близък и дълготраен, не е чак толкова лесен за заразяване вирусът. Има лечение, има препарат, който е одобрен от ЕМА за приложение срещу маймунска вариола, до една десета от заболелите ще умрат от тази инфекция, протича по-тежко при неваксинираните срещу човешката вариола, така наречената едра шарка, да не я бъркат хората с варицела. Може да протече тежко, но може да протече и като самоограничаваща се инфекция, ваксинираните срещу едра шарка боледуват много по-леко“, обясни пред БНТ пък епидемиологът от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив д-р Християна Бацелова.

Според нея заболяването е характерно за Африка.

„Доизяснява се връзката между случаите в Европа. Няма регистриран случай през годините в България. Заболяването не е непознато. Заразяването е по въздушно-капков механизъм, отделя се вирусът – издишан, изкашлян, изкихан, при говор. Могат да се заразяват чаршафи, кърпи за миене на ръце и лице, за къпане“, допълни д-р Християна Бацелова. Тя уточни, че най-голям риск болните представляват за близките в дома си и за медицинския персонал.

Според проф. Радостина Александрова вирусът на маймунската шарка се предава предимно чрез телесни течности. Може да има заразяване и при контакт със замърсени предмети – спално бельо, дрехи, постелки за животни. „В Африка би могло да се случи и при консумиране на недостатъчно термично обработено месо“, каза вирусологът.

„И Световната здравна организация (СЗО), и Европейският център за контрол на заболяванията отбелязват, че една немалка част от инфектираните всъщност са хомосексуални мъже. Не са обаче изключително само такива хора“, допълни проф. Александрова.

Симптомите на маймунската шарка

са висока температура, болки в гърба, обриви по лицето, които бързо се разпространяват. Болестта протича по-тежко при деца и бременни. Смъртността може да достигне до 10%, но е по-вероятно да е около 3,6%. „Хигиената е най-важното, както и проследяването на контактите на заразените“, каза още вирусологът.

Случаи на маймунска шарка са регистрирани във Франция, Германия, Великобритания и Белгия, съобщено беше и за заразен в Гърция.

Снимки: Капитал, БНР и Nigeria Centre for Disease Control

Подобни статии

Top