Д-р Емил Кабаиванов: Август дава последна възможност за имунизация на тези, които не са преболедували COVID - DC news

Д-р Емил Кабаиванов: Август дава последна възможност за имунизация на тези, които не са преболедували COVID

3 515 ваксини са поставени в Медицински център 1, а други 4000 дози – от джипитата в Карлово

Настоящият месец август дава последна възможност за имунизация на тези, които не са преболедували COVID, тъй като заболеваемостта се увеличава, а през септември се очаква четвърта вълна на вирусната инфекция. Предимство за ваксинираните е посочено в последната заповед на министъра на здравеопазването, според която от лицата със завършен ваксинационен курс не се изисква носене на защитна маска на работното място. Това каза кметът на община Карлово и председател на Общинския кризисен щаб д-р Емил Кабаиванов. Той подчерта, че има избор на ваксини и в Медицинския център, и при общопрактикуващите лекари в Карлово.

От началото на имунизационния процес – 11 февруари тази година, до 2 август, в Медицински център 1 в Карлово са направени общо 3 515 ваксини, а 3 000 човека са напълно имунизирани, съобщи управителят д-р Атанас Юнаков. Освен ритмично продължаващите на място в Медицинския център ваксинации, медици извършват имунизации и във ВМЗ, „Боннер“ и „Ем Джей Дериз“ – по предварителни заявки и изготвени списъци с желаещи.

Общопрактикуващите лекари в Карлово са поставили над 4 000 дози ваксини от четирите вида от 11 февруари до момента. През последните две седмици се повишава интересът към имунизации и при общопрактукуващите лекари, съобщи д-р Стоянка Делевска от Общинския кризисен щаб. Според нея този факт се дължи както на повишаващата се заболеваемост, така и на прогнозата за предстояща четвърта вълна до месец.

Подобни статии

Top