Д-р Емил Караиванов: Длъжни сме да пазим историята и паметта на 18 януари 1878 година

С тържествена церемония пред паметника на генерал Виктор Дандевил

Асеновград отбеляза 140-тата годишнина от своето освобождение. Студеният вятър не изплаши десетките, дошли да се поклонят пред подвига на своите освободители и да поднесат венци и цветя в знак на признателност.

„Заради вълнението, с което днешните деца рецитират стихове, заради почитта, която духовенството и войската ни продължават да отдават на  датата  на Освобождението сме длъжни да пазим и предаваме напред историята и паметта на Асеновград”, каза в словото си  кметът на града д-р Емил Караиванов.

„Всяка година тук пред паметника на ген. Дандевил ни събира една важна дата за  Асеновград, неговото освобождение от османско владичество. Пред очите ни винаги се появява оня ден, когато на връх Богоявление станимаклии, водени от свещеници и хоругви са посрещнали освободителите с трепета на камбанния звън.  Не сме дали жертви на този ден, въпреки това той се превръща в един от върховете на асеновградската история, защото е имал своята заслужена предистория и продължение.”

С минута мълчание граждани и официални лица

засвидетелстваха почитта си към падналите за свободата руски войни и български опълченци. В памет на загиналите заупокойна молитва отслужи лично Негово Високо Преосвещенство митрополит Николай.

Православната вяра победи робството”, каза в обръщението си пловдивският митрополит.

1 2

Подобни статии

Top