Д-р Георги Кръстев пред съда: Много трудно се доказва невинност

Съдът го отстрани от длъжност, можело да повлияе на разследването

Пловдивският районен съд отстрани от длъжност като председател на лекарската ортопедична комисия в ДКЦ-1 ортопеда д-р Георги Кръстев днес. На свое заседание съдът разгледа искането на Районна прокуратура – Пловдив лекарят да бъде отстранен заради повдигнатото му обвинение, че е изготвил 47 болнични листа за временна неработоспособност на 10 лица, като по този начин съзнателно е дал възможност на собственика на фирмата „ДЖИ ЕФ ТИ – България“ ЕООД Стефан Грозев да източи 36 310,64 лв. от фонд Държавно обществено осигуряване /ДОО/, собственост на Националния осигурителен институт /НОИ/, като причинената имотна вреда е в големи размери.

Професия „болен“: Ето как фирма в Пловдив е източвала фонд „ДОО“ на НОИ с фалшиви болнични (ВИДЕО)

Според прокуратурата общата сума, която е източена от фонда е за близо 130 000, но засега има доказателства само за тази.

В съдебната зала стана ясно, че докторът сам е подал молба за освобождаването му от лекарската комисия. Вече имало и издадена заповед на управителя на ДКЦ-1 за това. Според адвоката на 65-годишния лекар – Гено Василев, искането на прокуратурата на практика било безпредметно.

Д-р Георги Кръстев с извинение към пациентите си с писмо до медиите

В съда стана ясно също, че бизнесменът от Харманли, който е наел 10 души от цяла България и ги е осигурявал като висококвалифицирани специалисти, но всъщност не е платил нито лев от тези осигуровки, все още се укрива.

„Много трудно се доказва невинност“, каза д-р Кръстев в последните си думи пред съда,  в отговор на въпрос дали съвестта му е чиста.

Наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов обаче, настоя искането да се разгледа и съдът го уважи. Според съдията лекарят е привлечен като обвиняем за умишлени престъпления от общ характер, свързани с работата му и служебното положение ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Отстраняват от длъжност д-р Георги Кръстев

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив на 03.09.2020 г. от 15:30ч.

Подобни статии

Top