Да оставим ли бебето да плаче? - DC news

Да оставим ли бебето да плаче?

Ето какво съветват учените

Бебенцето реве, та се къса. Да го оставим ли да плаче, или да не допускаме да се „мъчи“? Рецепти всякакви и сащисани, младите родители са винаги готови да утешат плачещото дете. Смятат, че това е сигнал, че нещо не е наред с него.

Истината обаче е, че ако оставите едно бебе постепенно да заспи, докато плаче, това няма да му навреди от емоционална или стресова гледна точка в дългосрочен план, съветва Обекти.бг, цитирайки проучване, публикувно в Science Alert.

Навиците на 43 двойки родители с бебета на възраст от 6 и 16 месеца с проблеми в заспиването били анализирани и резултатите установили, че бебетата, които били оставяни да плачат без намеса за по-дълги периоди, заспивали средно с 13 минути по-бързо от останалите.

Имайте предвид, че това „оставяне“ не означава просто да оставите бебето да плаче с часове, а просто постепенно да увеличите времето, през което плачещият малчуган е оставен сам. В рамките на изследването това време започвало от 2 минути без намеса и постепенно стигнало до 35 минути в течение на една седмица.

На базата на взетите проби кортизол от бебетата не са установени значителни разлики в нивото на стреса, нито пък самите родители са видели субективна промяна в поведението на потомците си.

1 2

Подобни статии

Top