Да вдигнем халби! Днес е Международния ден на бирата! - DC news

Да вдигнем халби! Днес е Международния ден на бирата!

В първия петък на август почитаме най-популярната алкохолна напитка в света – бирата.

Международният ден на бирата е празник за всички любители на пивото по света. Днесо вдигнете потни халби и кажете наздраве, без значение къде – в любимият си бар, ресторант, кръчма, на двора пред барбекюто, на плажа, дори и в къщи – важното е да се празнува и да се пие бира.

Традицията да се чества кехлибарената напитка тръгва през 2007 г. от Санта Круз, Калифорния. Още в първите години International Beer Day се превръща  от малко местно събитие в западната част на САЩ, в световен празник на шестте континента.

Първоначално, до 2012 година, Международният ден на бирата се е празнувал на 5 август. Но от 2012 година е взето решение той да се отбелязва в първия петък на август.

Международният ден на бирата има три цели. А именно:

  1. Да се съберат с приятели и да се насладят на вкуса на бирата.
  2. Да празнуват и тези, които правят и сервират бира.
  3. Да се обединява светът под знамето в чест на бирата и всички народи да празнуват заедно, в един ден.

Барове, ресторанти и кръчми по целия свят се присъединяват към честването. Може да се присъедините и вие, тъй като бирата е една от най-достъпните напитки през лятото.

И тази година инициативите за отбелязване на Международния ден на бирата може да бъдат намерени на официален сайт.

Според проучванията, бирата е предпочитана от над две трети от хората у нас, като повечето от тях са мъже. Българинът е изпил миналата година средно 72 литра, равняващи се на 218 чаши от 0,33 литра.

Сред любопитните факти за бирата са, че в нея има витамини и заздравява костите. Пивото не е виновно и за т.нар. бирено коремче, а авторът на книгата „Митът за храната” твърди, че белгийската бира дори може да помогне в отслабването.

Снимка: СПБ

Подобни статии

Top