Дадоха Партийния дом за пловдивската опера (СНИМКИ И ВИДЕО)

Кметът поиска референдум по темата

Референдум за съдбата на Партийния дом и Дом за пловдивската опера предложи в реч от трибуната на Общинския съвет днес кметът Иван Тотев.

„За мен най-правилното решение е общинският съвет да пита гражданите по темата. Предлагам да ми възложите да стартираме местен референдум и да гласуваме това на следващата сесия. Нека да видим пловдивчани какво ще решат“, посочи градоначалникът в края на дебатите по обсъждането на точката за отреждане на парцела за дом на операта.

„Факт е, че тази сграда не е подходяща за общински служители да работят там, нито за обслужване на граждани. Тя не става! Но това не значи, че трябва да се събори. Факт е, че няма къде да се паркира в района. Но ние няма да решим нищо днес. Каквото и да приемем, няма да бутнем сградата, защото нямаме такова предложение. Имаме предложение за отреждане на парцела. Но да се реализират някакви строителни дейности там, ще мине през много сложна процедура“, подчерта Тотев.

На сесията днес от фодация „Дом за пловдивската опера“ предложиха Концертна зала да се запази. Освен това от нестопанската организация предложиха да има разделение между управляването на сградата и творческата дейност на Операта.

Според членовете на фондацията финансовите разчети показвали, че около 30 млн. лв. ще струва ремонтът на двете тела на сградата на пл. „Централен“, заедно със сценичното оборудване на Концертна зала.

Според арх. Илко Николов трябва да се подготви конкурс за сградата. Архитектът, направил архитектурното заснемане на Партийния дом – Константин Палазов, предложи съветниците да гласуват против предложението.

Лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева беше категорична, че преди годината, в която Пловдив ще е Европейска столица на културата, това не е най-важният проблем на Пловдив.

Слави Георгиев посочи, че има нужда от дом на пловдивската опера, но припомни, че тя ползва в момента две места – Концертна зала и ГД „Борис Христов“.

1 2

Подобни статии

Top