Далас Каубойс е най-скъпият клуб в класацията на „Форбс“

Второто място е за бейзболния Ню Йорк Янкис, а третото за футболния колос Реал (Мадрид)

За четвърта поредна година отборът по американски футбол Далас Каубойс оглави класацията на списание „Форбс“ за „Най-скъп спортен клуб“. Петкратният шампион в Националната футболна лига (НФЛ) е оценен на 5 милиарда долара от експертите във „Форбс“.

На второ място е бейзболният Ню Йорк Янкис, чиято цена е 4,6 милиарда долара. В челната тройка попада и футболният Реал (Мадрид), чиито активи се оценяват на 4,24 милиарда долара. Веднага след „кралския клуб“ е вечният съперник Барселона, който „Форбс“ оценява на 4,02 милиарда долара.

Челната петица се допълва от баскетболния Ню Йорк Никс, който струва 4 милиарда долара.

Манчестър Юнайтед, който през миналата година заемаше второ място в класацията зад Каубойс, сега е поставен на шеста позиция с цена 3,81 милиарда долара, но въпреки това запазва много по-добри позиции спрямо всички свои конкуренти във Висшата лига.

Шампионът Манчестър Сити е на 25-о място (2,69 милиарда долара), Челси е на 32-ра позиция (2,58 милиарда долара), Арсенал е на 42-ра (2,27 милиарда долара), докато шампионът на Европа Ливърпул е на едва 45-о място (2,18 милиарда долара

„Стойността на отборите в големите спортни лиги се покачва заради огромните телевизионни договори в съответните държави и в чужбина“, каза Кърт Баденхаузен, редактор във „Форбс“.

„В момента приходите на клубовете растат много по-бързо от заплатите на играчите и по тази причина те печелят повече откогато и да било“, добави още Баденхаузен.

В Топ 50 на класацията на „Форбс“ попадат 26 франчайза от НФЛ, 9 отбора от НБА, 7 от Мейджър Лийг Бейзбол (МЛБ) и 8 футболни клуба от Европа.

Челната десетка на „Форбс“ за 2019 година:

1. Далас Каубойс (НФЛ) – 5 милиарда долара
2. Ню Йорк Янкис (МЛБ) – 4,6 милиарда долара
3. Реал Мадрид (футбол) – 4,24 милиарда долара
4. Барселона (футбол) – 4,02 милиарда долара
5. Ню Йорк Никс (НБА) – 4 милиарда долара
6. Манчестър Юнайтед (футбол) – 3,81 милиарда долара
7. Ню Инглънд Пейтриътс (НФЛ) – 3,8 милиарда долара
8. Лос Анджелис Лейкърс (НБА) – 3,7 милиарда долара
9. Голдън Стейт Уориърс (НБА) – 3,5 милиарда долара
10. Ню Йорк Джайънтс (НФЛ) – 3,3 милиарда долара

Подобни статии

Top