Дани Каназирева: Да съживим емблемите на Пловдив

Дани Каназирева е кандидат за кмет от СЪЮЗ ЗА ПЛОВДИВ

Не започнем ли оттам, означава, че сме изгубили уважението си като пловдивчани

Спомняме ли си какво има на герба на Пловдив? Реката, тепетата и Старият Пловдив. Това са хилядолетните емблеми на нашия град. Днес трите символа на града ни са занемарени и това е най – меката дума. Много от нас дори сме спрели да ги забелязваме.
Може да ви звучи нелогично от пръв поглед, но основната причина за това състояние на емблемите на Пловдив е липсата на уважение.

Уважение помежду ни, уважение към историята на града, уважение на управляващите към хората.

Непростимо е, че допуснахме днес да не изпитваме изобщо желание да прекарваме повече време сред символите на Пловдив.

Никой от досегашните кметове на Пловдив не попита пловдивчани как искат да видят своите символи.

Старият град вече не е на Пловдив

Туристите обичат нашия град и идват тук. Пловдив е невероятно място и е нормално всеки да иска да се докосне до него поне един ден. Най – скъпоценната част от града ни е Старият Пловдив. Предишните управления подарихме 22 къщи на Георги Гергов, като ги апортираха в съвместното дружество „Пълдин туринвест“.

Какъв е резултатът? Къщите в Стария град са занемарени, повечето са затворени, паметниците се рушат. Не заслужаваме това. Незабавно – връщане на къщите, спешен ремонт и тяхното съживяване. Те могат да бъдат място за развитие на културата и традициите на града ни. Можем и трябва да си върнем Стария град. Трябва само уважение.

Загърбеното богатсво на Пловдив – река Марица

Бреговете на река Марица са едно от неугледните места в Пловдив, докато големи европейски градове са обърнати точно към своите реки.

С какво нашият град отстъпва по история и по красота?

Липсата на уважение ни доведе до тук. Бреговете на Марица са неприветливи, мръсни, няма живот. Няма елементарни условия като пейки, алеи и осветление. Вместо да погледнем на реката човешки и да поискаме да я направим част от града ни, предишните управляващи обещаваха гръмки и неизпълними планове – щяхме да я правим плавателна, нали помните?

Извън грандомански проекти още в рамките на следващата година започваме с:

1.      Почистване, ремонт и изграждане там, където няма, алеите от двете страни на Марица.

2.      Подмяна на старите и опасни ръждясали парапети с нови, облагородяване на пространствата с осветление, нови пейки, декоративни храсти и цветя и най-елементарното – поставяне на кошчета.

3.      Изграждане на детски кътове, фитнес уреди и площадки за шах и табла на открито.

4.      Демонтиране на грозните метални заграждения на алеята на бул. „Марица – север“ и ремонт на стълбите, които водят надолу към реката.

5.      Укрепване на подпорните стени, където е необходимо.

Всичко това можем да извършим за няколко месеца. То не изисква много пари, а само желание и добра организация. Успоредно с това разработване на цялостен проект за развитието на бреговете на Марица и кандидатстване по оперативните програми на Европейския съюз.

Тепетата, но първо трябва да ги опазим

1 2

Подобни статии

Top