Каназирева: Депутатите от управляващата коалиция отказаха пари за Рогошко шосе,  Хуманитарна гимназия и басейн „Младост“ - DC news

Каназирева: Депутатите от управляващата коалиция отказаха пари за Рогошко шосе,  Хуманитарна гимназия и басейн „Младост“

Надявам се днес да преосмислят позицията си и да подкрепят важните проекти, апелира народният представител от Пловдив област

Депутатите от управляващата коалиция не подкрепиха финансиране на нито един проект на Пловдив при обсъждането на бюджета в Народното събрание снощи. 97 народни представители гласуваха “за”, а 120 “против”.

Според Каназирева депутатите Тошко Йорданов, председател на групата на ИТН, Кристиан Вигенин от БСП, Христо Иванов от ДБ, както и депутатите на премиера Кирил Петков, всички избрани от Пловдив, стояха с наведени глави по време на гласуването.

„В предизборната кампания те много ласкаво се отзоваваха за Пловдив, но в пленарната зала не посмяха да подкрепят пловдивските проекти. Обичат да се снимат на фона на забележителностите на града като Европейска културна столица, но когато трябваше реално да свършат нещо в полза на Пловдив и пловдивчани, забравиха за обещанията си“, коментира след заседанието Каназирева.

Пакет с подготвени мотивирани проекти и предложение за осигуряване на държавни средства през 2022 г. беше внесено в парламентарните комисии от народния представител Дани Каназирева.

За Пловдив приоритетните обекти, които се нуждаят от финансиране, са три – основен ремонт на Рогошко шосе с прогнозна стойност 7 млн. лв., изграждане на олимпийски плувен комплекс „Младост“ за 19 млн. лв, реставрация и основен ремонт на Хуманитарна гимназия “Св.св. Кирил и Методий” за 6, 5 млн. лв. 

Не са приети и проектите, предложени от Каназирева за Пловдивска област, въпреки че наскоро при срещата в община Пловдив народните представители от всички партии бяха декларирали готовност да помагат за развитието на града и региона.

След дебата Каназирева се обърна към колегите с гневна реч: „Отхвърлихте всички проекти, което от една страна категорично показва цялостното ви отношение към общините, от друга страна – непознаването на проблемите. Останах изключително изненадана от това, че колегите от Пловдив дори от куртоазия не подкрепиха предложението“.

И гневно продължи: „Пловдив е Европейска столица на културата и няма депутат, който по време на избори да не е дошъл да се снима в града и да говори какво богато културно наследство има. В същото време същите депутати пренебрегнаха при гласуването на бюджета проекта за реставрацията на Хуманитарната гимназия  – една от уникалните ценни сгради в Пловдив, която е част от наследството не само на града, но и на България“.

Последен шанс за държавно финансиране на проектите има днес, когато парламентът отново ще разглежда  проектобюджета. Средствата могат да бъдат заложени  в член 51.

„Призовавам поне депутатите от Пловдив и областта да подкрепят предложенията ни за финансиране на проектите. При драстичен ценови шок и енергийната  криза общините са на ръба да си плащат задълженията. Затова държавните средства са от изключително важно значение за обектите, за които има проектна готовност, особено за реставрацията на Хуманитарната гимназия.  Надявам се депутатите и най-вече водачите на листите в Пловдив и областта да преосмислят позицията си и да ни подкрепят, като по този начин ще защитят избора на пловдивчани, изпратили ги в Народното събрание “, апелира Дани Каназирева.

Подобни статии

Top