Дани Каназирева: Кой поръча на Община Пловдив да поиска летището?

„Кой поръча на Община Пловдив да поиска летището?“.

Този въпрос отправя лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева дни, след последната преди ваканцията сесия на Общинския съвет, на която общината беше упълномощена да поиска от Министерски съвет безвъзмездно прехвърляне на акциите на аеропорта.

Единствено съветниците от „Съюз за Пловдив“ не подкрепиха предложението, внесено от зам.-кмета Розалин Петков, който чистосърдечно призна: „След като аз съм го внесъл, значи то е на кмета”.

„Този отговор не е достатъчен. Ние продължаваме да питаме кой поръча на Община Пловдив да обслужи някой невидим кандидат за Летище Пловдив. Кметът не събра кураж да защити това предложение и напусна дебатите – очевидно е, че предложението е взето в някой кабинет в София, а Община Пловдив е само изпълнител“, смята общинската съветничка.

Тя и колегите й са гласували против, защото:

  1. В момента има открита процедура за концесия на Летище Пловдив. След отказа на компанията победител, се очаква държавата да започне разговори с класирания на второ място кандидат. На всичкото отгоре, само преди година Общинският съвет на Пловдив гласува подкрепа точно за този кандидат – обединение от пловдивски фирми, което сега трябва да преговаря с Министерството на транспорта. Защо сега тръгнахме в обратна посока?

  2. Община Пловдив няма капацитет да управлява спортна зала „Колодрума“, а се е засилила да стопанисва летище. Виждаме резултатите от управлението на общинските дружества и затова няма да участваме с гласовете си в съсипването и на летището. Но ще продължаваме да питаме: Каква е визията на Община Пловдив за бъдещето на аеропорта?

  3. Не вярваме, че това е обмислената позиция на кмета на Пловдив и очакваме много скоро предложение за гласуване в обратна посока. Предупреди ни и зам.-кметът Петков по време на дебатите: „И друг път се е случвало – веднъж се гласува едно решение, а след това друго”. Помним и рязкото завъртане на 180 градуса по въпроса с държавните дялове в Панаира.

Според Каназирева „Съюз за Пловдив“ подкрепя принципно идеята Общината да поеме контрола над Летище Пловдив и да го развие като голям транспортен център, какъвто градът и регионът заслужават. По думите й обаче, сега местният парламент е изпълнил нечия поръчка, която ще спре концесионната процедура, ще вкара Летище Пловдив в съдебни битки и накрая дружеството ще фалира, за да го вземе някой на безценица.

Припомняме, че на последната сесия съветниците почти единодушно гласуваха 100% от акциите на порта да станат общинска собственост, стига правителството да ги даде на общината безвъзмездно. Само двама души бяха против, а други двама се въздържаха да подкрепят точката.

Окончателно: Общината си иска Летище Пловдив (ВИДЕО)

Подобни статии

Top