Дани Каназирева: Пловдивчани все още очакват редовен градски транспорт 

Дани Каназирева, кандидат за кмет от СЪЮЗ ЗА ПЛОВДИВ:   Възстановяване на електротранспорта

Пловдивчани  с основание питат, защо градът се лиши от екологично чистите  тролейбуси? Те бяха ликвидирани в ущърб на града заедно с общинската фирма „Градски транспорт“. Единият кмет продаде дружеството заедно с контактната тролейбусна мрежа, част от която вече е свалена, другият го съсипа с политически протекции, третият прояви пълно бездействие, защото така е по-лесно.

Така Пловдив остана единствен от големите градове без тролейбусен транспорт. В същото време София, Варна, Бургас, Стара Загора не само че си го запазиха, но и обновяват  парка с екологични превозни средства с безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз.

Какво пропуснаха:

По опертивна програма „Околна среда 2014 – 2020“ България получава 390 млн. лв. за дocтaвĸa нaeлeĸтpически автобycи, тролейбуси, трамваи, както и зapядни cтaнции за електромобили. Целта на тaзи помощ е подобряване на качеството на атмосферния въздух.

Европейското финансиране е предназначено за 11 oбщини. Това са Бypгac, Bapнa, Bpaцa, Πepниĸ, Πлeвeн, Pyce, Cливeн, Cтapa Зaгopa, София, Xacĸoвo и Шyмeн. ОбщинaBapнa пoдгoтвя пpoeĸт зa 70 млн. лв. зa нoвиeлeĸтpичecĸи aвтoбycи и тpoлeйбycи. Враца кандидатства за 23 млн. лв. за 15 eлeĸтpoбycа и 10 тpoлeйбycа. Първите 14 нови тролейбуса пристигнаха в Плевен още в началото на лятото.

Пропуснат шанс за Пловдив

В този списък липсва името на нашия град. Пловдив също е в „черния“ списък на градовете с влошени качества на въздуха, но не получава такава финансова помощ. Причината е, че в Пловдив няма общинско предприятие за превоз на пътници, с което общината да кандидатства за европейски средства.

Община Пловдив дезертира от градския транспорт и го остави изцяло на частния бизнес. Оперативна програма „Околна среда“ не може да финансира тези фирми. Изричното условие на програмата е общините да кандидатстват със свои транспортни фирми. Всичките 11 общини, които ще получат  европейско финансиране и ще доставят екологични превозни средства, имат собствен  градски транспорт. Само при нас той е ликвидиран.

Пловдивчани все още очакват редовен и достъпен градски транспорт

Пътниците в градския транспорт на Пловдив не са доволни, че

в ранните сутрешни и късните вечерни часове,

когато хората чакат по спирките по половин час. А в почивните и в празничните дни в Пловдив все едно няма градски транспорт – толкова са разредени разписанията. Общината остава глуха за очакванията на хората.

Има цели квартали с неуреден градски транспорт.

Маршрутите се одобряват от мнозинството в Общинския съвет, без допитване до хората, без проучване и допитване до хората.

Действията на моя екип от „Съюз за Пловдив“ ще бъдат в две насоки:

Възстановяване на електротранспорта:

1.    Ново транспортно предприятие, с което общината да кандидатства за финансиране за екологичен транспорт.

2.    Отговорност от приватизатора за щетите за милиони, които нанесе на града.

3.    Отговорност от общинските ръководители, които с действия или бездействие са довели тролейбусния транпорт до ликвидация.

4.    Сезиране на Прокуратурата и внасяне на цялата документация за приватизацията и унищожаването на фирма „Градски транспорт“.

В услуга на хората:

1.    Подобряване на градската транспортна схема след подробен и обективен анализ.

2.    Проучване на пътникопотока и идентификация на зоните, в които автобусите са недостатъчни или изобщо ги няма, нови връзки между шестте района.

3.    Увеличаване на броя на автобусите с предимство в часовете, когато ученици и работещи отиват или се прибират от училище или работа.

4.    Повече часове работа за градския транспорт – от по-рано сутрин до по-късно вечер, събота и неделя и през празничните дни.

5.    Намаляване на цената на месечната карта за пенсионери на възраст над 67 години от 16 лв. на 8 лв.

6.    Специални маршрути до парковете в покрайнините на Пловдив.

7.    Преференциални пакети на по-ниска цена „една карта-няколко линии“ за работещите пловдивчани.

8.    Строг контрол в спазването на разписанията.

Подобни статии

Top