Дани Каназирева: Всички болници са в борбата, хоспитализираме по критерии

Разкриват нови болнични легла и в административния блок на Инфекциозна клиника

Всички наши болници са в борбата.“ Това заяви областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева на специална пресконференция, предаде репортер на DCnews.bg. По думите й – макар да е имало случай на пловдивско лечебно заведение, отказвало да изпълни издадените заповеди на ОКЩ над 5 месеца, днес проблемите са решени и всичко е изгладено.

Към момента в Пловдив коронавирус лекуват 11 болници – от тях 6 частни, 3 държавни, 2 общински, плюс ВМА. 4 болници приемат пациенти в областта – болницата в Раковски, Първомай, Карлово и Асеновград.

Болничните легла са общо 539, включително и интензивните. От днес има решение за повишаване на броя им с 66, с което те стават 605, изброи Каназирева. „Тези легла са ни свръх възможностите. Затова административният блок на Инфекциозна болница ще бъде освободен до неделя, там ще се извърши ремонт и от 1 януари догодина ще се обособят още 32 легла„, съобщи тя.

Имаме сравнително добра организация. Тя, обаче, е направена от юни, юли и август, за да сме готови на 1 септември„, коментира още областният управител. А за да няма върнати хора със съмнения за коронавирус, в Пловдив е възприета практиката да има легла за пациенти с установен вирус и легла за пациенти, изчакващи потвърждение. Проблемите с недостига на леглата идват и от там, че някои болници хоспитализират леки случаи, макар те да са за домашно лечение; в паниката пък много хора, които също не са болница, държат на всяка цена да бъдат хоспитализирани.

Затова, за да се избегне хаосът ще се влиза в болница по критерии за хоспитализация„, увери Каназирева.

21 са екипите на Бърза помощ общо за Пловдив и областта: 7 за Община Пловдив, 14 за населените места в областта и три транспортни екипа. Частните бързи помощи също са в готовност да се включат.

И още: от днес фирма разработва програма, която ще показва свободните болнични легла в реално време, тя започва да започва да работи от сряда.

Статистиката за днес: 68 са новите случаи на коронавирус, сред тях и три медицински лица – един лекар, един общопрактикуващ лекар и един санитар. 92 са оздравелите, включително 4 лекари. 1857 души се намират на домашно лечение. Свободните легла към днешна дата са 92, 19 са стаите за недоказан коронавирус, 17 са свободните интензивни легла. През денонощието има един починал – мъж на 80г от Първомай с придружаващи заболявания: сърдечно, хронично белодробно, хронично неврологично и хронично бъбречно заболяване.

Обща справка по общини: Пловдив – 3085,  Карлово – 157, Кричим – 42, Хисаря – 52, Родопи – 204, Стамболийски – 73, Калояново – 48, Перущица – 47, Раковски – 125, Марица – 176, Асеновград – 391, Брезово – 22, Куклен – 51, Садово – 59, Първомай – 28, Съединение – 51, Сопот – 43, Лъки – 37.

Подобни статии

Top