Дани Валверду: Работим здраво, за да върнем самочувствието на Григор!

Целта пред екипа на Гришо, в който се включи и Андре Агаси, е дългасрочна, а не за няколко победи

Наставникът на Григор Димитров – Дани Валверду, призна, че българинът има проблеми със самочувствието заради колебливите си изяви в последно време. Димитров има само едно класиране за четвъртфинал в последните си десет турнира във втората част на сезона.

„През последните месеци Григор имаше много колебания. Той допусна няколко неприятни загуби и в Пекин, и през миналата седмица във Виена, но това понякога се случва във втората част от сезона. Работим здраво, за да подобрим и да възвърнем самочувствието му. Смятам, че няколко хубави победи ще помогнат и ще ни върнат на правия път. Без увереност е трудно да разчиташ на оръжията, които имаш“, заяви Валверду.

Специалистът заяви, че с Димитров се опитват да въведат нови аспекти в играта му, която да му помогне в бъдеще да удължи максимално кариерата си.

„Смятам, че Григор играе добре, адаптира се към промяната в играта си, която ще му помогне занапред в кариерата. Ние не мислим само за началото на сезон 2019, но гледаме в по-дългосрочен план. Проблемите му не са само психологически. Желанието ни е да постигнем постоянство, което да го държи на върха дълго време. Именно върху това работим, защото той показа, че притежава качествата да бъде сред най-добрите. Идеята не е сега той да спечели няколко турнира, а да има дългосрочни успехи, така че ще трябва да почакаме, за да видим резултатите“, каза Валверду.

„Работим върху сервиса, а двойните грешки са резултат от липсата на увереност. Вярваме, че сервисът е едно от трите най-силни оръжия в тениса. Важно е да можеш да разчиташ на подаването си в най-трудните моменти в големите турнири, когато най-много имаш нужда от него. Това ще му помогне да повярва в играта си. Не искам да коментирам в детайли върху какво работим. Искаме да минимизираме грешките, да опростим играта му като цяло“, допълни той.

От екипа на Димитров се за помощ и обърнаха към 8-кратния шампион Андре Агаси (САЩ), който през тази седмица е в Париж като съветник и консултант на българина на турнира от сериите „Мастърс“.

„Включването на човек като Агаси е страхотно предимство за нашия екип. Той може да бъде много полезен в изграждането на кариерата, която искаме, може да донесе много нови неща. Удоволствие е да го имаме край нас. Свързах се с него и го попитах дали иска да помогне и той се съгласи. Прекарахме последните няколко седмици заедно и сме щастливи, че е с нас. Това колко време ще остане, зависи изцяло от него. С Григор не са обсъждали някакво конкретно обвързване. Андре ще реши според това как се развиват нещата. Колкото по-дълго е при нас, толкова по-добре. Смятам, че съвместната ни работа е много продуктивна и позитивна“, коментира Валверду.

Димитров е в Топ 10 за последна през тази седмица, а от понеделник той по всяка вероятност ще изпадне от първите 20, тъй като не успя да се класира за финалния турнир на АТП и няма да защитава титлата си в Лондон, която спечели при дебюта си през миналия сезон.

„Сега не мислим за мястото в ранглистата, искаме Григор да започне отново да печели мачове, да си възвърне самочувствието. Голямата ни цел остава спечелването на турнири от Шлема, освен всичко останало. След турнира в Париж той ще почива десетина дни и след това започваме подготовка за новия сезон. Ще имаме тежки 5-седмични тренировки, за да бъде в оптимална физическа кондиция за януари“, каза Валверду.

„Лично аз много харесвам работата си с Григор, за мен е удоволствие да водя неговия отбор, да имам ролята на човека, който му помага да решава проблемите си. Моето най-голямо желание е да му помогна за достигне максималния си потенциал.“, добави той.

Подобни статии

Top